Petak, 1 prosinca, 2023

Nemaju aparata za onkološke pacijente, direktor UKC-a: “Niko još nije umro”

Autor:BHRT

Iz UKC- Tuzla jučer su negirali tvrdnje da pacijenti umiru čekajući da dođu na red za zračenje, koje se zbog nepostojanja radioterapije u Tuzli, mora obavljati u bolnicama u Sarajevo, Zenici i Mostaru

Preporučeno

Dulje od osam mjeseci onkološki pacijenti s područja Tuzlanskog kantona ne mogu dobiti radioterapijski tretman u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, jer aparati za zračenje, linearni akceleratori, nisu u funkciji. Ovo predstavlja ogroman problem za onkološke pacijente koji su na listama čekanja i moraju putovati u druge kliničke centre u Federaciji.

Novi aparati za radioterapiju onkoloških pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla nisu nabavljeni jer je dva puta u minulih osam mjeseci obaran tender zbog žalbi, izjavili su čelnici UKC-a Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona je još početkom marta osigurala 8,54 miliona KM za nabavku potrebnih aparata, a treći tender UKC Tuzla je raspisao prije deset dana.

Podsjećamo, iz UKC-a Tuzla jučer su negirali tvrdnje da pacijenti umiru čekajući da dođu na red za zračenje, koje se zbog nepostojanja radioterapije u Tuzli, mora obavljati u bolnicama u Sarajevo, Zenici i Mostaru.

Upravo se čita:  Stiže nam prava rana zima, dijelovi Balkana će se zabijeliti: ‘Temperature će pasti i 10 °C ispod prosjeka‘

-Niko od pacijenata nije umro zato što mu nije pružen radioterapijski tretman. Hitne slučajeve vrlo brzo zbrinjavamo u Mostaru, Sarajevo i Zenici, rekao je dr Denijal Tulumović, v. d. direktor UKC-a Tuzla.

– A zato što se radi o međunarodnom tenderu, o velikoj nabavci, gdje su i velika sredstva, predviđeno je javno otvaranje 11. decembra 2023. godine. Moram da kažem da je zadnja odluka Ureda za žalbe došla pet minuta prije no što ćemo pristupiti otvaranju tenderske dokumentacije, rekao je za BHRT dr Tulumović.

-Trenutno se nalazi na listi čekanja za radioterapiju, faktički sa jučerašnjim danom, 106 pacijenata. Ono što je bitno reći da od tog broja samo 37 pacijenata čeka na radioterapijski tretman između dva i tri mjeseca. Optimalno započinjanje radio terapijskogtretmana je do dva mjeseca, tvrdi dr Igor Hudić, dirеktоr zа mеdicinskа pitаnjа UKC-а Тuzlа.

Upravo se čita:  Policija u Vogošći oduzela vozilo vozaču bez vozačke dozvole s dugom od 15.783,60 KM

U Udruženju žena Tuzla, u kojem se okupljaju onkološki pacijenti i tamo dobijaju savjetodavnu i psihološku pomoć, ne mogu vjerovati da se sve poduzelo da se nabavi potrebna oprema za radioterapiju.

– Ne mogu me ubijediti da poduzimaju, da su poduzimali šta – do sad bi riješili. Još uvijek je neriješeno stanje. I sad toliko pacijenata onkoloških ima, dosta im je njihove muke, da putuju sad odavde do Sarajeva, poručuje Mujesira Haman iz Udružеnjе žеnа Тuzlа.
– Naša članica koja je završila hemoterapiju, bila je na konziliju i sad treba da radi radiozračenje. Jednostavno, ne zna žena šta će, gdje će, očajna je, dovoljno je što je povrijeđena, što je operisana, što je pod hemoterapijom, sad ne zna gdje će da ide dalje na liječenje, dodaje Munevera Jahić, također članica Udružеnjе žеnа Тuzlа.

Upravo se čita:  Brutalni detalji zelenaštva: Posudio 7.000 eura, pa od čovjeka oteo 200.000 maraka

Čelnici UKC-a Tuzla naglašavaju da će na osnovu ugovora sa drugim kliničkim centrima u Federaciji Bosne i Hercegovine svim onkološkim pacijentima biti pružen radio terapijski tretman te kako se nadaju da treći tender za nabavu opreme neće biti oboren.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo