Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Nezakonito zapošljavali, Sud odbio optužnicu “zbog nezakonitosti vlastitih odluka”

Autor:Fena

Preporučeno

Nakon što je optužnica dostavljena Osnovnom sudu na potvrđivanje, ovaj sud je po službenoj dužnosti preispitao zakonitost prikupljenih dokaza u istrazi.

Zbog nezakonitosti vlastitih odluka koje je donio tokom istrage, Osnovni sud Brčko distrikta BiH odlučio je nepotvrditi optužnicu Tužiteljstva Distrikta podignutu protiv četiri osobe osumnjičene u antikorupcijskoj akciji “Sistem” u slučaju optužbi za korupciju u Zavodu za planiranje, projektiranje i razvoj Distrikta.

Ovakvu odluku je, postupajući po žalbi Tužiteljstva, potvrdio i Apelacijski sud Distrikta ocijenivši da je Osnovni sud tokom istrage izdavao nezakonite naredbe o pribavljanju dokaza za provođenje posebnih istražnih radnji, navodi se u priopćenju Tužiteljstva Brčko distrikta.

Upravo se čita:  Poznata imena: Evo ko je uhapšen u policijskoj akciji "Tips" zbog kladioničarskih prevara

Podsjetili su kako je krajem marta Tužiteljstvo Distrikta okončalo istragu i podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog sumnje da su tokom 2021. godine u Zavodu za planiranje, projektiranje i razvoj nezakonito provodili procedure zapošljavanja, iskorištavajući službeni položaj kako bi određenim osobama pribavili korist u vidu izbora na radna mjesta na štetu ostalih kandidata, čime bi kao službene osobe u Brčko distriktu, iskorištavanjem službenog položaja pribavili drugom korist i teže povrijedili prava drugog, i tako moguće počinili kazneno djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Upravo se čita:  Sladić upozorio: Dobro se utoplimo prije polaska na posao!

Nakon što je optužnica dostavljena Osnovnom sudu na potvrđivanje, ovaj sud je po službenoj dužnosti preispitao zakonitost prikupljenih dokaza u istrazi.

“Sud je sada odlučio da su bile nezakonite naredbe o provođenju posebnih istražnih čije provođenje je taj isti sud ranije donio i odobrio, a provođene istražne radnje se ogledaju u prisluškivanju, tajnom praćenju i snimanju osumnjičenih. Sud je odlučio kako njihove vlastite naredbe o provođenju i produženju posebnih istražnih radnji prema osumnjičenima, koje je donosio u ranijoj fazi postupka, nisu bile zakonite”, navodi se te je slijedom toga Osnovni sud odbio potvrditi podignutu optužnicu.

Upravo se čita:  Stiže prvi obilniji snijeg, past će ga blizu pola metra. Najavljeno je veće zahlađenje

Na ovakvu odluku Tužiteljstvo je izrazilo žalbu, ali je Apelacijski sud potvrdio odluku o odbijanju potvrđivanja optužnice.

“Želimo podcrtati da su prijedlozi Tužiteljstva prema Sudu bili zakoniti i dobro i dovoljno obrazloženi, i kao takvi su u cijelosti prihvaćani od strane Osnovnog suda, te je Sud na osnovu njih izdavao naredbe za određivanje ili produženje posebnih istražnih radnji. Realizacijom ovako pribavljenih naredbi odnosno provođenjem odobrenih posebnih istražnih radnji Tužiteljstvo je prikupilo ključne dokaze na kojima je zasnivalo svoju optužnicu”, kazali su.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo