Petak, 1 prosinca, 2023

Nikšić – Sattler: Razgovarano o prioritetima i strateškim opredjeljenjima nove Vlade Federacije BiH

Preporučeno

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa šefom Delegacije Europske unije i specijalnim predstavnikom EU u našoj zemlji Johannom Sattlerom.

Tokom susreta, kojem je prisustvovala i šefica političkog odjela u Delegaciji EU Elisabet Tomašinec, razgovarano je o prioritetima i strateškim opredjeljenjima nove Vlade Federacije BiH.

Premijer Nikšić je istakao neophodnost dinamiziranja aktivnosti Vlade Federacije BiH u brojnim oblastima, ekonomskim, socijalnim, te ubrzanja započetih energetskih i infrastrukturnih projekata. U tom kontekstu, naglasio je premijer Nikšić, finansijska i ekspertska pomoć EU, bit će od krucijalne važnosti.

Upravo se čita:  Upozorenje prvog čovjeka NATO-a: "Rusija sije razdor u Bosni i Hercegovini"

Ambasador Sattler čestitao je premijeru Nikšiću na izboru nove Vlade Federacije BiH, te pružio podršku Europske unije njenom radu. Naglasio je nekoliko oblasti koje će biti od izuzetne važnosti, a što se prije svega odnosi na oblast energetike i proces njene tranzicije, stvaranje pretpostavki za značajnije javno-privatno partnerstvo, te borbu protiv korupcije koju trebaju pratiti urgentne pravne i institucionalne pretpostavke.

Upravo se čita:  Ministar Helez: U RS-u postoje kampovi za obuku paravojnih formacija, vode ih Rusi

Poželjevši uspjeh u budućem radu premijeru Nikšiću i novoj Vladi Federacije, ambasador Sattler je najavio i skoru posjetu komesara EU za proširenje Olivera Varhelyia koji će predstaviti novi strateški paket Europske unije s ciljem unaprjeđenja europskog puta naše zemlje i njenog kandidatskog statusa.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

“Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva – ona će ostati...

Možda vas zanima i ovo