Utorak, 28 studenoga, 2023

Nova pomoć stiže za građanime BiH: Evo ko može dobiti 600 KM

Preporučeno

Da će novac biti doznačen u BiH, potvrdila je prilikom svog posjeta BiH krajem prošle godine predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europske institucije su krajem prošle godine izdvojile 70 miliona eura kao vid pomoći građanima Bosne i Hercegovine. Sredstva će biti raspoređena između Federacije BiH – 66 posto, RS – 33 posto i Brčko Distrikta – jedan posto.

U ovoj godini 50 miliona eura bit će usmjereno prema 165.000 domaćinstava koja se nalaze u stanju socijalne potrebe, piše Radiosarajevo.ba.

Ranije je saopšteno da svako domaćinstvo može dobiti maksimalno 600 KM pomoći.

Upravo se čita:  U ovom bh. gradu srednjoškolci će dobiti 500 KM!

Pitanje ko može dobiti pomoć uređuje 14 zakona o socijalnoj zaštiti koji su doneseni na nivou entiteta, Brčko Distrikta i deset kantona. To su lex specialis zakoni koji jasno definišu pojam socijalne potrebe, poput Zakona o borcima, Zakona o civilnim žrtvama rata.

Prema ovim zakonima, pojam o najugroženijim kategorijama društva obuhvata starije osobe od 65 godina, domaćinstva s više od dvoje djece, mlade od 15 do 25 godina bez obrazovanja, osobe sa invaliditetom, raseljena lica i, posebno, Rome.

Upravo se čita:  Još jedna škola u BiH zabranila mobitele: Mogu se koristiti samo u jednom slučaju

Ostatak novčanog transfera u visini od 21 milion eura trebao bi biti utrošen na opremanje malih i srednjih poduzeća, ali i privatnih stanova i kuća opremom koja će osigurati njihovu energetsku održivost.

Da će novac biti doznačen u BiH, potvrdila je prilikom svog posjeta BiH krajem prošle godine predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Portal Radiosarajevo.ba ranije je pisao o razlozima zašto novac nije pristigao u BiH, a naš izvor iz Europske unije je tada kazao da BiH treba potpisati Sporazum o finansiranju.

Upravo se čita:  Odgođen početak suđenja: Vlasnik hotela Jablanica završio u bolnici

Sporazum je potpisalo Vijeće ministara BiH, a to mora uraditi i Predsjedništvo kao i DEI.

Građani Bosne i Hercegovine žive na rubu egzistencije, poskupljenja su svakodnevna, a povećanja plata i penzija – mizerna.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart ove godine iznosi 2.892 KM. Potrošačka korpa je u kontradiktornosti i sa osobama koje su zaposlene jer u FBiH prosječna neto plata iznosi 1.208 KM.

Najniža penzija isplaćena za mart iznosila je 495,12 KM, zajamčena 590,90 KM, dok je najviša penzija 2.415,85 KM.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Državljanin BiH (67), nastanjen u Offenbachu proglašen je krivim nakon što je optužen da je prenosio drogu za narko...

Možda vas zanima i ovo