Subota, 23 rujna, 2023

Novi trošak za Bosance i Hercegovce: Evo koliko će se plaćati ulaz u EU i Veliku Britaniju

Preporučeno

Ovaj potez posebno pogađa građane Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da je Hrvatska, članica EU, još uvijek najpopularnija destinacija za ljetne godišnje odmore.

Putovanje van granica Bosne i Hercegovine uvijek sa sobom donosi veliki trošak, a sada će on biti još i veći.

Naime, od 2024. godine, Velika Britanija i Europska unija uvode plaćanje za ulazak na svoj teritorij. Takozvani ETIAS u slučaju EU i ETA za Veliku Britaniju donijet će nove troškove za turiste.

Upravo se čita:  Schmidt se ipak pojavio u Banjaluci: Sastao se sa biskupom Komaricom

ETIAS će koštati sedam eura (13,68 KM) po osobi i vrijedit će tri godine. Što se tiče Velike Britanije, ETA će koštati deset funti (22,84 KM) po osobi, a vrijedit će dvije godine.

Sjedinjene Američke Države već dugo vremena imaju i svoju verziju ovog ‘poreza’. On se zove ESTA, a košta 21 dolar (38,15 KM) po osobi te vrijedi dvije godine, piše CNN.

Upravo se čita:  Još jedan grad u BiH od danas stavlja "lisice" na automobile bez plaćenog parkinga

Ovaj potez posebno pogađa građane Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da je Hrvatska, članica EU, još uvijek najpopularnija destinacija za ljetne godišnje odmore.

Također, veliki broj građana BiH ima porodicu u članicama EU kao što su Njemačka, Austrija, Švedska i mnoge druge. Putovanja prema njima će sada biti još skuplja.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu...

Možda vas zanima i ovo