Nedjelja, 1 listopada, 2023

Objavljeni službeni podaci: Koliko je Slovenija izdala radnih dozvola ove godine za građane BiH?

Preporučeno

Slovenija je do kraja septembra izdala 13.914 radnih dozvola građanima iz BiH od kojih se 8.809 odnosi na nove, a 5.105 na produženje već izdatih.

Broj izdatih radnih dozvola u ovoj godini blago je povećan u odnosu na prethodnu, konstatovano je na današnjem sastanku u Ljubljani direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića i predstavnika Zavoda za zapošljavanje Slovenije.

Upravo se čita:  U BiH najviše zarađuju direktori koji imaju platu od 4.570 KM a najmanje čistači koji rade za 709 KM

Bandić je istakao da je na sastanku razgovarano i o potrebi uvođenja dvojezičnog ugovora o radu, o čemu je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH prije dva dana razgovarala sa predstavnicima nadležnog slovenačkog ministarstva.

On je naglasio da je na sastanku zaključeno da će dvojezični ugovor olakšati zapošljavanje i povećati transparentnost procesa zapošljavanja, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Upravo se čita:  Uništena najveća zastava sa ljiljanima na Vlašiću samo deset dana od postavljanja: Nalazi se u katastrofalnom stanju

Razgovarano je i o takozvanom prvom ugovoru koji mora biti isti kada dođe u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH i Zavod za zapošljavanje Slovenije, a na osnovu kojeg se izdaje upravna nota, odnosno radna i boravišna dozvola.

U praksi je primijećeno da su pojedini poslodavci slali različite ugovore navedenim institucijama, uvijek na štetu radnika, te od sada to više neće biti moguće.

Upravo se čita:  Stigla je jesen: Oprez zbog najavljenih obilnih padavina, nadležni najavili mogućnost poplava

“Imajući u vidu da se u ovoj i prošloj godini povećao broj izdatih radnih dozvola za radnike iz BiH, na sastanku je istaknuta potreba da se shodno tome povećaju i kontrole slovenačkih poslodavaca i uslova rada naših radnika. Ovaj zahtjev podržale su i kolege iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije“, navodi se u saopštenju

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo