Utorak, 28 studenoga, 2023

Očitali lekciju vlastima: Mještani Šćipa i Željeznog Polja sami grade bolje mjesto za život

Preporučeno

Odziv na akciju je sjajan, pomoć dolazi i iz dijaspore, a već je prikupljeno 25 hiljada KM.

Mještani jednog bosanskog i jednog hercegovačkog sela ovih dana su dali pozitivan primjer cjelokupnoj javnosti, pišu Vijesti.ba.

Pokazali su na koji način brinu o svojoj lokalnoj zajednici, ali i očitali lekciju vlastima i nadležnim službama koje raspolažu značajnim budžetima, a ne rade svoj dio posla.

Selo Šćipe

Selo Šćipe nalazi se u Općini Prozor-Rama, a njegovi mještani odlučili su vlastitim sredstvima i snagama grade mjesni stadion, put i odmaralište.

Upravo se čita:  Nisu predviđene za hladno vrijeme i padavine: Policajci u ZDK dobili cipele u novembru
Foto: Vijesti.ba

Odziv na akciju je sjajan, pomoć dolazi i iz dijaspore, a već je prikupljeno 25 hiljada KM.

Mještane je prije nekoliko dana, tek nakon što su uradili veliki dio posla, posjetio i nčelnik opštine Jozo Ivančević, koji im je obećao pomoći prije svega u popravci puta Šćipe – Blazine i rješavanju komunalnog otpada.

Željezno Polje

Željezno Polje kod Žepča najviše je poznato po malinarstvu. Ipak, sav potencijal ovog mjesta zbog nepostojanja puta nisu mogli iskoristiti.

Upravo se čita:  Sladić upozorio: Dobro se utoplimo prije polaska na posao!
Foto: Vijesti.ba

Nisu čekali na veliku pomoć vlasti, uzeli su stvari u svoje ruke, i sami svojim sredstvima počeli izgradnju puta iz Željeznog Polja ka planini Mahnjači.

Na akciji izgradnje puta radili su svi – i mladi, ali i oni stariji.

“Hoću zašto ne, što da ležim kući, radio u rudniku samo deri rudar i tu nema priče”, kaže mještanin Željeznog Polja Muris Tutnjić.

Foto: Vijesti.ba

Iako to nije njihova obaveza, na ovaj korak odlučili su se jer žele i sebi, ali i budućim naraštajima olakšati život. Ističu da je sve krenulo spontano.

Upravo se čita:  Adnan pritvoren zbog paljenja džamije u Gradačcu, šteta 800.000 KM

Uspjeli su dobiti neke donacije, ali ipak glavni teret ponijeli su sami, jer ovo mjesto potencijala za razvoj itekako ima. Što u poljoprivredi, ovčarstvu, ali sada sa putem ka planini Mahnjači i turizmu. Planinarske staze imaju, put se radi, a nakon toga radit će i planinarski dom.

Foto: Vijesti.ba

Ova dva primjera svakako treba pohvaliti. No, oni otvaraju i važna pitanja o tome gdje idu namjenska sredstva iz općinskih budžeta!?

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Opasni pesticid opet otkriven u neretvanskim mandarinama, završile su na tržištu BiH

Novi problemi za proizvođače neretvanskih mandarina, opet je u njima otkriven nedopušteni pesticid klorpirifos. Kako javljaju iz Europske agencije za...

Možda vas zanima i ovo