Utorak, 5 prosinca, 2023

Odlične vijesti za penzionere u FBiH: Vlada će revidirati odluku, neće morati čekati august da dobiju uvećana primanja

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Revidiranom odlukom tako je donekle ispravljena nepravda prema penzionerskoj populaciji koja čini preko petine stanovništva u FBiH.

Vlada Federacije BiH će revidirati odluku o vanrednom usklađivanju penzija, predočeno je to danas na Izvještajnoj sjednici Skupštine saveza udruženja/umirovljenika F BiH koja je održana u Sarajevu.

Tako će se ova odluka, odnosno, uvećanje penzija za 3,9 posto umjesto na julska primanja odnositi na majska, čija će isplata početi početkom narednog mjeseca.

Upravo se čita:  Dramatično spašavanje GSS-a na Visočici: Nakon što su proveli noć na planini, pozvali pomoć

Podsjetimo, Vlada F BiH u prethodnom sazivu na čelu s Fadilom Novalićem je odluku o vanrednom usklađivanju donijela na sjednici od 27.aprila, a kako su naveli, to su učinili u skladu sa članom 80. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

– Vlada Federacije BiH odlučuje da se izvrši vanredno usklađivanje penzija u procentu od 3,9 posto, odnosno da se penzije uvećaju za ovaj procenat, počev od penzije za juli 2023. godine-naveli su tada iz Vlade F BiH.

Upravo se čita:  U BiH oko 3.500 stranih radnika: Evo iz kojih zemalja najviše dolaze

Međutim, usto što su upozoravali na to da nisu konsultovani u vezi donošenja te odluke, koju su ocijenili ishitrenom, iz Saveza penzionera F BiH su iznijeli i to da su prekršene odredbe člana 80. Zakona o PIO, prema kojem se i vrši vanredno usklađivanje.

Naime, u stavu 3., tog člana stoji da Vlada F BiH odluku o vanrednom usklađivanju donosi do kraja mjeseca od kojeg se vrši vanredno usklađivanje.

Upravo se čita:  Zbog snijega koji je padao tokom noći otežan saobraćaj na putevima u BiH

Revidiranom odlukom tako je donekle ispravljena nepravda prema penzionerskoj populaciji koja čini preko petine stanovništva u F BiH.

Revidiranom odlukom o vanrednom usklađivanju najniža penzija koja će biti isplaćena u junu iznosit će 538 KM, umjesto, 518 KM.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo