Petak, 1 prosinca, 2023

Odobren zahtjev Energoinvesta: U FBiH od novembra plin poskupljuje za 4,96 posto

Energoinvest je početkom oovg mjeseca saopćio da je na bazi novodostavljene cijene prirodnog gasa za četvrti kvartal 2023. godine od strane ruskog isporučioca Gazprom Export izvršio rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog gasa za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH.

Preporučeno

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je zahtjev Energoinvesta kojim će cijena plina biti uvećana za 4,96 posto. Potvrđeno je ovo iz Vlade FBiH na konferenciji za medije.

Ministar trgovine Federacije Bosne i Hercegovine Amir Hasičević potvrdio je nakon današnje sjednice Vlade FBiH u Sarajevu da je usvojen zahtjev Energoinvesta, kao glavnog distributera gasa, za povećanjem cijene za 4,96 posto, a koja se odnosi na četvrti kvartal.

Upravo se čita:  Potvrđena prvostepena presuda: General Ramiz Dreković je definitivno slobodan čovjek

“Na osnovu zahtjeva Energoinvesta, podataka koje je 4. oktobra dostavio Gazprom na svjetskom tržištu, kao i praćenjem kursa dolara, formirali smo cijenu gasa. Federalno ministarstvo energetike i rudarstva je također dalo pozitivan stav i donijeli smo odluku da se cijene primjenjuju od 1. novembra kako bismo probali da ublažimo udar na ekonomski standard građana”, izjavio je Hasičević.

Naime, kako je od ranije poznato poskupljenje se odnosi na period od 1.novembra ove godine. Riječ je o povećanju sa dosadasnjih 797,00 KM/1000Sm3 na 836,53 KM/1000 Sm3 za distributivna privredna društva.

Upravo se čita:  Uvoz električnih vozila u BiH četiri puta viši nego lani: Najskuplji uvezeni plaćen pola miliona KM

Energoinvest je početkom oovg mjeseca saopćio da je na bazi novodostavljene cijene prirodnog gasa za četvrti kvartal 2023. godine od strane ruskog isporučioca Gazprom Export izvršio rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog gasa za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH.

Podsjetimo, Energoinvest je dostavio Vladi FBiH zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa 6. oktobra 2023. godine.

Upravo se čita:  Poskupljenjima nema kraja: Otkrili cijene prodatih novih stanova u BiH

U tadašnjem obrazloženju je navedeno:

“Na povećanje cijene prirodnog gasa je uticao porast cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa. Također je došlo do trenda povećanja vrijednosti USD u odnosu na EUR i KM, što je sumarno rezultiralo gore navedenim povećanjem”, navode iz Energoinvesta.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo