Petak, 1 prosinca, 2023

Održan sastanak Kolegija Vlade FBiH i rukovodstva Parlamenta FBiH

Preporučeno

Fokus sastanka bio je na budućoj saradnji

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i zamjenik premijera i federalni ministar finansija Toni Kraljević, uime Kolegija Vlade Federacije BiH, sastali su se danas u sjedištu Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu sa rukovodstvima oba doma Parlamenta. Sastanku su prisustvovali predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković-Lepić sa potpredsjedavajućima ovog doma Edinom Gabelom i Mladenom Boškovićem, te predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović sa potpredsjedavajućima tog doma Izenom Hajdarevićem i Slađanom Ilićem.

Fokus sastanka bio je na budućoj saradnji, te zajedničkom i efikasnijem radu s ciljem donošenja što kvalitetnijih zakonskih rješenja. Ovom prilikom utvrđeni su principi i modaliteti rada.

Premijer Nikšić istakao je da je Vlada na svojoj prvoj sjednici, održanoj prošle sedmice, zadužila federalne ministre da se u roku od 15 dana izjasne o predloženim zakonima i drugim akatima koje je Vlada FBiH u periodu od 31.3.2015. do 28.4.2023. godine utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru, a koji nisu usvojeni. S tim u vezi na današnjem sastanku je usaglašeno da se što prije u Parlament upute akti za koje Vlada utvrdi da su neophodne tek minimalne izmjene.

Upravo se čita:  Zukan Helez otkrio lokacije navodnih kampova za obuku u RS

– Siguran sam da će ministarstva maksimalno efikasno odraditi svoj dio posla kako bismo što prije uputili akte u proceduru – kazao je Nikšić

Marinković-Lepić je dodala da se može, također, već raditi i na izvršavanju presuda Ustavnog suda FBiH.

– Čeka nas ozbiljan i veliki posao, te je izuzetno važno da kao zakonodavna i izvršna vlast budemo zajedno na putu napretka – kazala je Marinković-Lepić.

Upravo se čita:  Gojko Knežević na čelu Zajedničkog štaba OS BiH

Martinović je uz želje za uspješan i plodonosan zajednički rad, posebno naglasio značaj donošenja zakona u redovnoj proceduri, kao i prisustva članova Vlade FBiH sjednicama Parlamenta.

Premijer Nikšić istakao je očekivanje da će, uz postojeću pozitivnu atmosferu i ambijent rada, Vlada Federacije nastaviti jednoglasno usvajanje odluka.

– To smo pokazali već i na prve dvije sjednice. Slijedi nam donošenje programa rada Vlade u okvirima potpisanog sporazuma koji imamo. Uvjeren sam da ćemo zajedno donositi najbolja zakonska rješenja uz međusobno povjerenje. Pri provođenju politika Vlade, dobrodošla je svaka dobronamjerna sugestija, uputstvo, amandaman i sve ono što se pokaže da je kvalitetnije. Insistirat ću na tome da svi članovi Vlade prisustvuju sjednicama Parlamenta, posebno kada su na dnevnom redu pitanja zastupnika i delegata, kao i da ministri budu tu kada se raspravlja o tačkama dnevnog reda iz njihovih resora – naveo je Nikšić.

Upravo se čita:  Dodik o Helezovim tvrdnjama i dešavanjima u Banjoj Luci: Ovo i jest 99 posto Srbija

Ministar Kraljević, također, je potcrtao važnost dobre međusobne komunikacije i koordinacije Vlade i Parlamenta, te dodao da je ključno nastaviti održavati takvu saradnju u iznalaženju najboljih rješenja.

Sastanak je zaključen zajedničkim opredjeljenjem za redovnu koordinaciju i održavanje ovakvih susreta, te postizanje dogovora predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, posebno kada se radi o reformskim projektima i odlukama koje su važne za život građana.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

“Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva – ona će ostati...

Možda vas zanima i ovo