Nedjelja, 1 listopada, 2023

Osim što podiže raspoloženje i vraća nam energiju, evo zašto je još dobro konzumirati banane

Preporučeno

Svojim privlačnom bojom, neobičnim izgledom i ukusom, ovo voće odiše pozitivnom energijom i jednostavno joj teško možemo odoljeti. Vjerojatno se nikad niste zapitali kako zapravo jedna banana utječe na naše tijelo. Jednostavno, ili je volite ili je ne volite.

026Osim što podiže dobro raspoloženje i vraća nam energiju, banana ima i brojne druge prednosti,.

Banane su izvrstan izvor vitamina B6, vitamina C, magnezija, riboflavina i biotina. Također su bogate željezom. Što to znači? To znači da banana izvrsno hrani naše živce, brani nas od depresije i stresa, a isto tako vraća nam energiju te nas štiti od anemije, jer bogatstvo željezom potiče stvaranje hemoglobina u krvi.

Upravo se čita:  Uništava mozak i predstavlja “pogonsko gorivo” za rak: Poslije 40. godine izbacite ovu namirnicu

Banana je garancija dobrog raspoloženja! Naime, ona sadrži bjelančevinu triptopan koja se u tijelu pretvara u serotonin, hormon zbog kojeg se osjećamo sretni i podiže nam se raspoloženje.

Izvrsna je i za one koji pate od visokog krvnog tlaka jer sadrži jako malo soli, a visok udio kalija koji je važan element u regulaciji krvnog pritiska

Zelena banana je odličan izvor topljivih vlakana kao što je pektin, te upijajući tekućinu regulira pokretljivost probavnog kanala i lučenje stolice, posebno kod problema s dijarejom. Osobe koje često putuju u zemlje trećeg svijeta prepoznale su bananu kao prirodan lijek posebno iz tog razloga. Ovo voće također pomaže pri eliminaciji bakterija koje uzrokuju ulkus želuca, odnosno čir.

Upravo se čita:  Uništava mozak i predstavlja “pogonsko gorivo” za rak: Poslije 40. godine izbacite ovu namirnicu

A osim što je prirodni antioksidans, banana se vrlo često koristi kao preparat prirodne kozmetike zbog svojih brojnih pozitivnih djelovanja na kožu.

Istraživanja su pokazala da banana, zahvaljujući silnom kaliju kojim obiluje, može pomoći u koncentraciji i pamćenju.

Nekoliko naučnih studija je pokazalo da je kalij učinkovit u snižavanju krvnog pritiska, a naročito onog izazvanog pretjeranom konzumacijom soli. Naime, kalij pospješuje izbacivanje soli iz organizma preko urina.

Upravo se čita:  Uništava mozak i predstavlja “pogonsko gorivo” za rak: Poslije 40. godine izbacite ovu namirnicu

Vlakna također snižavaju krvni pritisak i povezana su sa smanjenim rizikom od bolesti srca. U jednoj američkoj studiji na 10.000 osoba koje su praćene kroz period od 19 godina, ispitanici koji su unosili velike količine vlakana kroz prehranu imali su 12% manje slučajeva kardiovaskularnih bolesti.

(L. B. / Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo