Subota, 9 prosinca, 2023

Ovako izgleda oprema sarajevske doktorice koja je sat vremena u blatu spašavala ljudski život

Preporučeno

– Ovo pišem kako biste shvatili zašto se ljutim kada u hitnu dođete zbog krpelja, zbog leđa koja vas bole dva mjeseca, zbog vrtoglavice koju osjećate 2 godine, zbog toga što je vaš porodični ljekar na godišnjem, zbog toga što ambulanta ne radi (radi dom zdravlja!) i nebrojeno mnogo drugih (ne)zdravstvenih problema koji se NE LIJEČE U HITNOJ.

Sarajevska doktorica Safija Softić-Namas na svom Facebook profilu podijelila je emotivnu priču o spašavanju ljudskog života na livadi, u blatu.

“Ovako sam izgledala sinoć nakon što smo reanimirali (oživljavali) jednog pacijenta na livadi. Klečala sam u blatu minimalno sat vremena, sa svojom ekipom. Koljena su mi sva u modricama.” – počinje ispovijest sarajevska doktorica.

Ali, upjeli smo!

Pokrenuli smo srce pacijenta koje je bilo stalo. Živog smo ga predali u bolnicu kako bi se nastavilo njegovo liječenje.

Zašto ovo pišem?

Ovo ne pišem kako biste mi se divili, kako biste me sažalijevali, kako biste me smatrali herojem. Ništa mi to ne treba. Samo radim svoj posao. Da, moj posao je spašavanje života. Idem na specijalizaciju iz urgentne medicine, koja traje 5 godina, koja mi je uzela pola života. Radim puno radno vrijeme, a u slobodnim danima idem na druženje u sklopu specijalizacije.

Upravo se čita:  Penzioneri u FBiH će dobiti penzije ranije nego inače, najviša iznosi 2.626, a najniža 538,27 maraka

Ovo pišem kako biste shvatili zašto se ljutim kada u hitnu dođete zbog krpelja, zbog leđa koja vas bole dva mjeseca, zbog vrtoglavice koju osjećate 2 godine, zbog toga što je vaš porodični ljekar na godišnjem, zbog toga što ambulanta ne radi (radi dom zdravlja!) i nebrojeno mnogo drugih (ne)zdravstvenih problema koji se NE LIJEČE U HITNOJ.

To ne znači da ne trebate otići doktoru, nego da ne trebate u hitnu. Naročito ako iskorištavate trikove, kao što je čekanje 20:00, pa dođete zbog nehitnih stanja kako biste svoj problem brže riješili ili bar mislite da biste ga riješili.

Zamislite za oživljavate pacijenta na livadi, dva sata dajete sve od sebe, slomite se psihofizički, a onda vam dođe neko s krpeljom. Hitna služi za spašavanje života, ne za liječenje dugotrajnih problema, vađenje krpelja i za probleme koje vi ne stignete ili ne želite rješavati u toku radnog vremena!

Kada je pacijent zaista za hitnu pomoć (najteži pacijenti koje zbrinjava jedino HITNA na terenu), nikad neću prigovoriti, nosiću ga na svojim leđima ako treba, ostaću iza radnog vremena dok ga ne zbrinemo, hodaću po blatu, boliće me leđa danima, ali ništa mu neće faliti.

Upravo se čita:  Mjesečni troškovi premašuju prihode građana BiH

Ali isto tako, kada nije hitan, nemojte zamjeriti kada se bunim što to nije moj posao.

I da, hitna ne služi ni za pregledanje pacijenata koji nemaju osiguranje, osim ako su hitni. To može uraditi bilo koja zdravstvena ustanova – napisala je u prvoj objavi sarajevska doktorica Safija Softić-Namas.

A nakon velike reakcije kod javnosti, oglasila se i po drugi put.

Dragi ljudi, hvala vam svima na lijepim riječima. Znam da je pouka prošlog posta doprijela do većine vas i da ste shvatili dobronamjeran post.

Ima i ružnih riječi. Dobila sam više uvredljivih poruka u inbox. Optužujete kako mi samo hoćemo pare, kako smo nesposobni, kako nam je zdravstvo užas, kako smo esdeaovci, kako mi nemamo pojma o krpejima, a psovke i gadosti koje pišete neću ni iznostiti.

Po nekima od vas, mi ljekari bi trebali raditi 24/7, ne imati porodicu, ne odmarati, ne ulaziti u kuću, raditi bolesni, kad su nam djeca bolesna, kad nam neko umre, jer smo polozili zakletvu.

Ja sam svjesna da ima loših iskustava sa našim zdravstvom. Imam i ja. Ali borim se da svoj posao radim kako treba. To ne znači da ću biti vreća za udaranje za sve frustracije i negativna iskustva, pa vas molim da prestanete sa vrijeđanjem/prijetnjama.

Upravo se čita:  Objavljen snimak: Voz udario automobil na pružnom prijelazu kod Doboja

Nezadovoljstvo usmjerite na pravo mjesto, ne na mene, pa se možda nešto i popravi. Ako ste konkretno sa mnom imali loše iskustvo, usmjerite ga na mene. Iza prošle objave stojim i dalje, da nisam uvjerena u svaku riječ ne bih ni pisala. I ne želim da ustuknem, jer često ustuknu ljudi koji su u pravu, a to daje mnogo prostora onim drugima.

U svakom slučaju, neću podnositi prijetnje. Za to postoje sankcije.

Ipak, ne želim da stvaram rivalitet između svih nas i smatram da svi mi možemo imati puno bolji odnos i biti dobri saradnici u ovom zdravstvenom sistemu, koji može biti puno bolji.
Ja svoje pacijente volim (iako su neki od vas shvatili suprotno), zbog liječenja sam i upisala medicinu i pošteno radim. Ja ću i dalje raditi na poboljšanju ove oblasti iz svoje perspektive, ali i na edukaciji sebe i drugih da bi nam svima bilo bolje.

Budite mi zdravo i dobro 💞

P.S. Mogla sam ja ništa ne pisati o ozbiljnim temama, postavljati cvjetiće, leptiriće, prirodu, recepte, razigranu djecu, srculencad… ali nisam ja od te japije. Kod mene nikad nije mlako i lagano, nit smrdi nit miriše. Volim u sridu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar objavio detaljne informacije: “Na javni poziv za EU pomoć imali smo i prijave mrtvih ljudi, žao mi je što nema dovoljno novca”

Na javni poziv za EU pomoć prijavilo se više od 216.360 domaćinstava u kojima živi 429.066 pojedinaca, a prema...

Možda vas zanima i ovo