Srijeda, 29 studenoga, 2023

Pažljivo vozite kroz Austriju, kazne su znatno veće u odnosu na prošlo razdoblje

Autor:GPM

Preporučeno

U toku vožnje telefoniranje je dozvoljeno u Austriji samo uz pomoć handsfree uređaja, tako da jednom rukom možete izabrati sve funkcije, a drugom držati volan.

Austrijska televizija ORF podsjetila je u ponedeljak navečer vozače automobila i drugih motornih vozila da su od 01. maja kazne za neke saobraćajne prekršaje na austrijskim cestama drastično povećane u odnosu na prethodne godine.

Neke su se, kako prenosi ORF, čak udvostručile, kao što je kazna za razgovor telefonom tokom vožnje ili korišctenje mobilnog telefona za pisanje poruka. Novčana kazna za navedeni prekršaj od ponedeljka iznosi 100 eura umjesto dosadašnjih 50 eura.

Upravo se čita:  Žena uhapšena na njemačkoj granici sa lažnim bh. pasošem, tereti se za niz krivičnih djela

Oni koji ne žele da plate kaznu na licu mjesta morat će naknadno platiti 140 eura.

Ministrica saobraćaja Austrije smatra da će odluka savezne vlade da udvostruči iznos kazne imati preventivnu svrhu i da će doprinijeti razvoju savjesti vozača o opasnostima upotrebe mobilnih telefona u vožnji, a donijet će više sigurnosti na austrijskim cestama.

Inače, upotreba mobilnih telefona spada u grupu najopasnijih prekršaja u saobraćaju. Saobraćajni stručnjaci tvrde da je to jedna od glavnih “ubica” na cestama. Prošle godine u Austriji kažnjeno je 130.540 vozača zbog nedozvoljene upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje.

Upravo se čita:  Vozač iz BiH divljao Tirolom: Zbog brzine od 172 km/sat, policija mu oduzela vozačku na licu mjesta!

U toku vožnje telefoniranje je dozvoljeno u Austriji samo uz pomoć handsfree uređaja, tako da jednom rukom možete izabrati sve funkcije, a drugom držati volan.

Od 01. maja je znatno veća i kazna za nevezivanje pojasa u vožnji, s obzirom da je sa dosadašnjih 35 eura povećana na 50 eura. Ista kazna važi i za prekršaj nenošenja obavezne zaštitne kacige pri vožnji motocikla ili mopeda.

Ko na licu mjesta ne plati kaznu zbog nevezivanja pojasa morat će naknadno platiti duplo više, odnosno 100 eura, umjesto 50 eura u prekršajnom postupku. Prošle godine su 88.394 vozača platila kaznu zbog nevezivanja pojasa.

Upravo se čita:  Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Šef pravnog odjeljenja austrijskog auto-moto kluba ÖAMTC, Martin Hofer, istakao je da su mogućnosti saobraćajne policije ograničene, s obzirom na to da vozač mora biti zaustavljen ili mora biti dostupan foto dokaz o izvršenom prekršaju.

Psiholog iz ARBÖ, još kritikovala je drastično povećanje kazni, rekavši da se na njih “više gleda kao na novi izvor prihoda za državu nego kao na dugoročno povećanje sigurnosti na cestama“.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo