Subota, 9 prosinca, 2023

Piletina je postala luksuz: Šta jedemo? Ko zamrznuto prodaje kao svježe?

Autor:N1

Preporučeno

Osim zbog visokih cijena, građani su zabrinuti i zbog neupućenosti šta jedu? Prethodnih dana, crv sumnje stvorila je piletina uvezena iz Turske.

Najnovije cijene piletine, koje su skoro dvostruko veće u odnosu na prethodnu godinu, novi su udar na budžet građana. Peradari poručuju da oni ne formiraju cijene u trgovinama, kao i da je njihov sektor u veoma teškoj situaciji. Dodatno zabrinjava i informacija da se zamrznuto meso uvezeno iz Turske, u našoj državi prodaje kao svježe.

Ručak bez mesa postao je svakodnevnica u brojnim bh. domovima. Razlog nije dijeta, nego više cijene mesa. Čak je i pileći file postao luksuz, jer umjesto prošlogodišnjih 8, danas kilogram plaćamo i do 15 KM.

Upravo se čita:  Drama u BiH: Olujni vjetar oborio dalekovod i izazvao požar, stanovnici evakuirani

Život i sa pristojnom platom postaje sve teži.

“Jedna od osnovnih prehrambenih namirnica kao što je pileće meso, koje bi trebalo da je značajno jeftinije od junetine i teletine, ono je nažalost stiglo cijenu junetine i teletine, i čak i to meso je postalo većini građana nedostupno. Kupuje se ono što je najjeftinije krila, iznutrice i slično”, kazala je Gordana Bulić, Udruženje potrošača Klub TK.

Od visokih cijena piletine u trgovinama, najmanju zaradu imaju peradari, poručuje Mesud Pinjo. Dodaje da su enormni troškovi s kojim se suočavaju farmeri.

Upravo se čita:  Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog toga što su predstavnici BiH glasali za suspenziju Rusije u Vijeću Evrope

“Mi ovoj državi na godišnjem nivou peradarski sektor državi plati 45 miliona KM PDV-a, plus svi ostali dodaci i porezi. Ova farma, kao i sve ostale u FBiH, električnu energiju plaća kao industrijsku struju 20-25 pfeninga po kilovatu. Jelova piljevina je nestala sa tržišta i sad mi koristimo slamu, jednu balu slame plaćamo 4 KM. To su izuzetno veliki troškovi”, kazao je Mesud Pinjo, Udruženje peradara FBiH.

Ipak, osim zbog visokih cijena, građani su zabrinuti i zbog neupućenosti šta jedu? Prethodnih dana, crv sumnje stvorila je piletina uvezena iz Turske.

“Federalno udruženje peradara je došlo u posjed materijalnih dokaza da je prije nekoliko dana u BiH uvezeno osam kontejnera zamrznute piletine iz Turske, koja se potom na našem tržištu u susret 1. maju prodavala kao svježe meso. Naravno, postupili smo odgovorno i upoznali smo inspekcijske organe o toj situaciji, a šta su oni dalje poduzeli to je za nas, za sada nepoznato”, kazao je Pero Nikić, Udruženje peradara FBiH.

Upravo se čita:  Oduzet automobil muškarcu (29) iz Hadžića: Imao više od 75.000 KM neplaćenih kazni, vozio bez dozvole

U međuvremenu, veliki uvoz, porezi, visoki troškovi, ostavljaju trag na peradarstvo.

Samo tokom prošle godine uvezeno je 11 i po miliona kilograma piletine. Kao posljedicu, u Bosni i Hercegovini je na sceni i gašenje brojnih farmi.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

KCUS ponudio Sebiji Izetbegović novo radno mjesto, prihvatila je

Dr. Izetbegović, bivša generalna direktorica KCUS-a je danas potpisala ugovor o radu koji joj je ponuđen u skladu s...

Možda vas zanima i ovo