Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Pismo namjere Centralne banke BiH: Traže zemljište za izgradnju Glavne jedinice Sarajevo, ponude se mogu slati do 16. oktobra

Informacije se u ovoj fazi prikupljaju isključivo s ciljem istraživanja tržišta. Sve kasnije aktivnosti na eventualnom odabiru lokacije i zemljišta za kupovinu Centralna banka Bosne i Hercegovine obavit će na za to propisan način i u zasebnom postupku kojim će se regulisati uslovi i način kupovine.

Preporučeno

Centralna banka BiH objavljuje pismo pismo namjere – poziv za prikupljanje informacija i istraživanje tržišta.

“Imajući u vidu da Centralna banka Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim strateškim i drugim planskim dokumentima, duži vremenski period planira neophodnu izgradnju poslovnog objekta za potrebe Glavne jedinice Sarajevo, ovim pismom namjere javno se obraćamo, predstavnicima lokalne samouprave, pravnim licima i građanima na području Kantona Sarajevo za dostavljanje informacija s ciljem temeljitog istraživanja tržišta.

Potrebno je da svi zainteresovani subjekti, dostave podatke o potencijalnom zemljištu – građevinskoj parceli pogodnoj za gradnju poslovnog objekta od javnog interesa, uz sljedeće minimalne zahtjeve:

– detaljan opis zemljišta (parcele), tačna lokacija, i tlocrtni prikaz;
– površina zemljišta (građevinske parcele), minimalno 2300 m2;
– adekvatan saobraćajni prilaz građevinskoj parceli i dobra povezanost s glavnom saobraćajnicom;
– Uredno vlasništvo, bez upisanih tereta, po mogućnosti uz priložen valjan ZK izvadak;
– Mogućnost podzemne i nadzemne gradnje po principu -2+P+3;
– Detaljne informacije o postojećem regulacionom planu i drugoj planskoj dokumentaciji od značaja,
koja je na snazi za predmetnu građevinsku parcelu;
– Okvirnu procijenjenu vrijednost zemljišta sa uračunatim PDV-om, u slučaju da je takav podatak dostupan u momentu prikupljanja informacija (neobavezno).

Upravo se čita:  Uvoz električnih vozila u BiH četiri puta viši nego lani: Najskuplji uvezeni plaćen pola miliona KM

Imajući u vidu ulogu i značaj Centralne banke Bosne i Hercegovine kao institucije Bosne i Hercegovine, te činjenicu da se radi o izgradnji objekta institucije Bosne i Hercegovine, koji je od javnog interesa, jedinicama lokalne samouprave predlažemo da osim slobodnih lokacija, ponude i bilo koje druge lokacije pogodne za gradnju ovakvog objekta, ali kroz postupak proglašenja općeg interesa i provođenja postupka eksproprijacije koji je regulisan odredbama Zakona o eksproprijaciji (“Službene novine FBiH”, br. 70/2007, 36/2010, 25/2012, 8/2015 – odluka US i 34/2016), odnosno smatramo da bi, u slučaju
pronalaženja adekvatne lokacije koja trenutno nije „slobodna“, a za koju postoji mogućnost, upućivanja prijedloga za utvrđivanje javnog interesa za izgradnju objekta Glavne jedinice Sarajevo, također trebalo razmotriti.

Upravo se čita:  Pada na subotu: Loše vijesti za one koji se nadaju da će za Dan državnosti BiH biti neradni dan

Molimo zainteresovane predstavnike lokalne samouprave, pravna i/ili fizička lica, da tražene informacije dostave najkasnije do 16.10.2023. godine, do 16.00 sati, na protokol Centralne banke Bosne i Hercegovine, Maršala Tita 25, 71000 Sarajevo ili preporučenom poštom na navedenu adresu, u zatvorenoj koverti, s naznakom – dostava informacija o potencijalnom zemljištu za izgradnju poslovnog objekta.

Napomena: ovo pismo namjere ni na koji način ne obavezuje Centralnu banku Bosne i Hercegovine, na odabir zemljišta za kupovinu kroz ovaj postupak prikupljanja informacija, niti na stupanje u bilo kakav obligacionopravni odnos. Informacije se u ovoj fazi prikupljaju isključivo s ciljem istraživanja tržišta. Sve kasnije aktivnosti na eventualnom odabiru lokacije i zemljišta za kupovinu Centralna banka Bosne i Hercegovine obavit će na za to propisan način i u zasebnom postupku kojim će se regulisati uslovi i način kupovine.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo