Srijeda, 29 studenoga, 2023

Počela grijna sezona: Ovo su cijene peleta i iscijepanih drva

Autor:Klix.ba

Cijena peleta po toni prošle godine dostigla je vrtoglavih 1.000 KM, nakon čega je Vlada FBiH donijela odluku kojom najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 561,60 KM po toni.

Preporučeno

Temperatura u BiH pala je ispod 10 stepeni celzija te je sredinom ovog mjeseca i zvanično počela grijna sezona. S obzirom na česte oscilacije u cijenama ogrijevnog materijala tokom prošle godine provjerili smo kakve cijene očekuju građane ove sezone.

Muhamed Helać portparol kompanije “Drvosječa” rekao je za Klix.ba da je situacija na bh. tršištu stabilna te da neće biti nestašice peleta, ali i da se ne očekuju značajnija poskupljenja.

Upravo se čita:  Pada na subotu: Loše vijesti za one koji se nadaju da će za Dan državnosti BiH biti neradni dan

Cijena tone peleta se kreće od 500 do 520 KM, dok cijena palete ogrijevnog drveta iznosi od 150 do 165 KM.

“Trenutna cijena lignit uglja po toni iznosi 235 KM, a kamenog uglja 285 KM”, kaže Helać.

Govoreći o mogućim promjenama cijene Helać ističe da ukoliko dođe do poskupljenja ono neće značajno utjecati na budžet građana.

Upravo se čita:  Evakuisani bh. državljani će biti smješteni u kampu Salakovac

“Do kraja godine ne bi trebali očekivati dramatične promjene u cijeni, prirodno je da na ovom tržištu dođe do određene promjene kada dođe zima, ali te promjene u ovoj godini ne bi trebale biti značajne toliko da bi ugrozile budžet građana”, objašnjava Helać.

Podsjetimo, cijena peleta po toni prošle godine dostigla je vrtoglavih 1.000 KM, nakon čega je Vlada FBiH donijela odluku kojom najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 561,60 KM po toni.

Upravo se čita:  Snimak najvećeg mosta u BiH iz dosad neviđene perspektive: Iako je napukao, izgleda impresivno

“Cijene su dosta stabilne i zasigurno da će se dugo zadržati, mi održavamo napore sa našim partnerima i drugim konkurentima da ove cijene održimo i do kraja godine da se ne dešava ono što se dešavalo prošle godine i da se cijene ne mijenjaju često”, zaključuje Helać.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo