Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Počelo je: Milorad Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu

Podnošenje prve krivične prijave potvrdio je strah javnosti da je njegov lični cilj ugušiti javnu riječ krivičnim progonom.

Preporučeno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvi je u Banjaluci iskoristio nedavno usvojene izmjene Krivičnog zakonika RS i podnio krivičnu prijavu za klevetu, saznaje portal CAPITAL.

Sporne izmjene Krivičnog zakonika RS su usvojene uprkos oštrog protivljena domaće javnost i međunarodnih institucija i stupile su na snagu prije mjesec dana. Prva prijava u najvećem gradu RS došla je upravo od Dodika koji je nakon oktobarskih izbora 2022. godine, tvitom najavio kriminalizaciju klevete i obračun sa neistomišljenicima.

Podnošenje prve krivične prijave potvrdio je strah javnosti da je njegov lični cilj ugušiti javnu riječ krivičnim progonom.

Upravo se čita:  Policija u Vogošći oduzela vozilo vozaču bez vozačke dozvole s dugom od 15.783,60 KM

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka (OJT) su potvrdili za CAPITAL da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, zaprimili jednu prijavu.

„Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznatog lica) za krivično djelo Kleveta iz člana 208.a. KZ RS“, naveli su u OJT.

Druge detalje nisu željeli da otkriju.

Upravo se čita:  Očajna Sarajka podijelila neugodno iskustvo: Na poziv da je pacijent imao moždani, dolaze medicinari i daju dijagnogu upale pluća

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete.

Na štetnost ovog zakona upozoravali su novinari te predstavnici civilnog društva brojni advokati i drugi zainteresovani građani koji su bili ujedinjeni u stavu da su ova rješenja pogubna za slobodu govora.

Isticali su da je usvajanjem izmjena ovog zakona otvoren veliki poligon za zloupotrebu političkih struktura prema istraživačkim novinarima, aktivistima i svima onima koji se usude da kritikuju postupke predstavnika vlasti.

Upravo se čita:  Direktor škole iz BiH nije baš šampion u pismenosti: Pogledajte kakve pravopisne greške je napravio

Nedavno je pravni tim kojeg je angažovala medijska zajednica predao Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta.

Inicijativom koju su pripremili advokati Aleksandar Jokić i Jovana Kisin Zagajac, su Udruženje Umbrela i portal CAPITAL, se traži ocjena ustavnosti članova 208a. i 208b. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Prvi član kriminalizuje klevetu, a drugi iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

BH Pošta upozorava: Kruži lažni oglas za prodaju izgubljenih paketa

BH Pošta je upozorila na lažni Facebook profil preko kojeg se prodaju “nagomilani i izgubljeni paketi” iz skladišta ove...

Možda vas zanima i ovo