Subota, 9 prosinca, 2023

Poništen javni konkurs za finansiranje projekata u FBiH

Preporučeno

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je poništen Javni konkurs za finansiranje projekata i programa iz sredstava dijela prihoda ostvarenih u Budžetu FBiH po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću koji se uplaćuju u skladu sa Zakonom o igrama na sreću.

Spomenuti javni konkurs Ministarstvo je raspisalo početkom marta ove godine i na njega je pristiglo 159 aplikacija od kojih je svega 57 ispunilo eliminacijske uslove za prolazak u daljnju konkursnu proceduru, što je znatno manje od 50 posto očekivane realizacije.

Upravo se čita:  Premijerka HNK: Ne želim da ičije dijete, pa tako ni moja tri sina, ikada bude primorano napustiti BiH

Iz resornog ministarstva ističu da je Komisija za pregledanje i provjeru formalno-tehničke ispravnosti podnesenih zahtjeva ovog konkursa utvrdila da su 102 prijave aplikanata, koji nisu zadovoljili uslove konkursa, uglavnom tehničke prirode.

Stoga je u Ministarstvu odlučeno da se razmotri mogućnost pronalaska rješenja koje će dovesti do uspješnije realizacije konkursa.

– Razmotrili smo najbolje mogućnosti za realizaciju ovog konkursa i zauzeli stav da je opravdano poništiti konkurs i ponovo ga objaviti. Imamo dovoljno vremena da se procedura ponovo provede i da ostvarimo bolju i pravedniju realizaciju finansiranja projekata po ovom osnovu. Imali smo dosta prigovora na kriterije, odnosno nedovoljno obrazloženje kriterija za prijavu na konkurs i u ponovljenom konkursu nastojat ćemo to uvažiti. Napravit ćemo neophodne izmjene u Pravilniku kako bismo kriterije relaksirali i učinili konkurs pristupačnijim većem broju aplikanata – pojasnio je ministar Delić.

Upravo se čita:  Mehmedović napušta SDA? Najavio osnivanje nove stranke i otkrio dio naziva

U vezi s poništenjem ovog konkursa i najave raspisivanja novog, Ministarstvo će razmotriti mogućnost povrata određene dokumentacije aplikantima s ciljem olakšanja novog prijavljivanja.

O objavi novog Javnog konkursa svi aplikanti bit će obaviješteni, osim službenom objavom u dnevnim glasilima, i na web stranici Ministarstva i cirkularnim e-mailom.

Sve nedoumice i pojašnjenja aplikanti će moći tražiti putem e-maila. Više informacija dostupno je na web stranici Ministarstva www.fmrsp.gov.ba, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar objavio detaljne informacije: “Na javni poziv za EU pomoć imali smo i prijave mrtvih ljudi, žao mi je što nema dovoljno novca”

Na javni poziv za EU pomoć prijavilo se više od 216.360 domaćinstava u kojima živi 429.066 pojedinaca, a prema...

Možda vas zanima i ovo