Subota, 23 rujna, 2023

Poruka koja je rasplakala Bosnu i Hercegovinu: ‘Znate li kako se postaje doktor s 25 godina života?’

Preporučeno

Rodbina, prijatelji i kolege opraštaju se od mlade doktorice, a javnost traži odlučnu reakciju nadležnih

Nižu se reakcije na tragičnu saobraćajnu nesreću koja je potresla Bosnu i Hercegovinu, u kojoj je život izgubila mlada doktorica Azra Spahić, a teško povrijeđena Alma Suljić.

Jedna od reakcija došla je od političara iz Zenice, Ivana Petrovića. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti, bez redakcijskih intervencija.

“Znate li kako se postaje doktor s manje od 25 godina života?!

Tako što uživaš u dječijim igrama samo do polaska u prvi razred osnovne škole.

A narednih 19 godina najljepše mladosti provedeš uz knjige, mukotrpna učenja i istraživanja od jutra do mraka i od mraka do zore. Biti neispavan i često fizički i psihički iscrpljen. Trpiti ogroman stres zbog vlastitih i očekivanja svoje okoline.

Upravo se čita:  Sramotni billboard osvanuo i u Istočnom Sarajevu: "... jer niko ne može da sudi RS-u"

Gladovati, jer ponekad nemaš vremena ni da jedeš. Propustiti većinu uobičajenih izlazaka i zabava sa svojim vršnjacima. Steći doživotne bolove u vratu i leđima. Iskriviti svoju kičmu. Oštetiti svoj vid. Žrtvovati svoj um i tijelo kako bi ponio ogromno znanje, kojim ćeš biti u službi spašavanja ljudskih života i liječenja od bolesti.

I nikada ne zaboravljati na roditelje, koji su davali i crno iza nokta da te u toj tvojoj žrtvi svim silama podrže.

Znate li kako se postaje idiot s manje od 25 godina?!

Jednostavno! Tako što te rode majka i otac koji ti u životu pruže sve, samo da ti ne moraš ništa. Ni biti ni postati. Osim služiti kao pokaz njihove materijalne i društvene moći.

Upravo se čita:  Izdato upozorenje na opasnost od poplava: Evo u kojim dijelovima BiH će doći do porasta vodostaja

I kako je postati idiot s manje od 25 godina mnogo jednostavnije, nego li postati doktor u istoj dobi, tako sve češće čitamo vijesti u kojima ovi prvi, daleko brojniji, pijani i drogirani za volanima u bijesnim automobilima ubijaju ove druge, rijetke dragocjene primjerke naše mladosti na pješačkim prelazima i sličnim mjestima.

Mlada Azra Spahić (25), bila je doktorica, naučnica, umjetnica i svestrana Bišćanka zaposlena u sarajevskom domu zdravlja, rođena da napravi razliku i donese nadu u ovom odronu od društva. Utrkujući se u Mercedesu, sinoć ju je na pješačkom prelazu pokosio Armin Berberović, zvani Berba, kojem babo nije kupio mašinu da je samo gleda, već da na cesti odmalena pokaže mu*a, naslijeđena po obje linije.

Osim Azrinim roditeljima i bližnjima, moja iskrena sućut svim Bosancima i Hercegovcima, koji su njenu smrt doživjeli kao nenadoknadivi gubitak za svjetliju budućnost naše zemlje.

Upravo se čita:  Vasković šokirao Hadžifejzovića: Dodik će biti osuđen i smijenjen! Ide nova optužnica! Planira bijeg iz BiH do oktobra

Neki dan smo obilježili Dan žalosti zbog masakra nad mladošću iz ratne prošlosti.

Šta ćemo sa našim danima žalosti, u kojoj nam budućnost ubijaju odroni naše sadašnjosti?”

Podsjetimo, u sarajevskom naselju Marijin-Dvor sinoć, 26. maja 2023, došlo je do teške saobraćajne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jutros su dali više detalja o učesnicima nesreće, kao i stradalim.

Kako navode, do nesreće je došlo u 23:30 sati, na kolovozu raskrsnice ulica Maršala Tita – Dolina, u općini Centar Sarajevo.

Rodbina, prijatelji i kolege opraštaju se od mlade doktorice, a javnost traži odlučnu reakciju!

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu...

Možda vas zanima i ovo