Utorak, 5 prosinca, 2023

Potvrđeno: Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne vodi istragu protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta

Ministar Nenad Nešić predao je u ponedjeljak, 16. oktobra, Tužilaštvu BiH sigurnosne informacije koje je prikupio, a odnose se na visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Preporučeno

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije od agencija za sprovođenje zakona, zaprimilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ovo je odgovor iz ove institucije, na pitanje portala Radiosarajevo.ba, da li visoki predstavnik Christian Schmidt biti predmet istrage nakon zahtjeva ministra sigurnosti Nenada Nešića.

Podsjetimo, ministar Nešić predao je u ponedjeljak, 16. oktobra, Tužilaštvu BiH sigurnosne informacije koje je prikupio, a odnose se na visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Upravo se čita:  Ministri šest država EU: Podrška otvaranju pregovora sa BiH do kraja godine

Na konferenciji za medije prošle sedmice najavio da će dokumente koje je dobio proslijediti Tužilaštvu BiH.

Kako je naveo ministar Nešić, to su informacije koje je dobio od SIPA-e, Granične policije i Službe za poslove sa strancima BiH, a koje su odgovor na njegovo pitanje po kojem osnovu Schmidtova pratnja nosi oružje u BiH s obzirom na to da se radi o stranim državljanima.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo