Povećanje 0,7 posto: Prosječna plaća za septembar u BiH 916 KM | | Bh-index

Povećanje 0,7 posto: Prosječna plaća za septembar u BiH 916 KM

Društvo    Datum: 15.11.2019.    
Autor: AA

Foto: ScreenshotU trećem kvartalu 2019. godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH je nominalno viša za 0,7 posto u odnosu na drugi kvartal.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u Bosni i Hercegovini za septembar 2019. godine iznosila je 916 KM. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plaća od 574 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 624 KM, dok je prosječna neto plaća u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 637 KM.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plaća u septembru ove godine iznosila je 1.519 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.414 KM, dok je prosječna neto plaća u sektoru informacija i komunikacija iznosila 1.343 KM. U djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite prosječna neto plaća iznosila je 1.194 KM, dok je u sektoru obrazovanja iznosila 952 KM.

U trećem kvartalu 2019. godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH iznosila je 924 KM, a u drugom kvartalu 918 KM, što pokazuje da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u trećem kvartalu 2019. godine nominalno viša za 0,7 posto u odnosu na drugi kvartal.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.