Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Poznati meteorolog do detalja otkrio šta nas čeka. Evo kada stiže i prvi snijeg

Ristić je prognozirao vrijeme do kraja oktobra, ali dao je i prve procjene o predstojećoj zimi

Preporučeno

Ivan Ristić, meteorolog iz Srbije čije su prognoze cijenjene i u Bosni i Hercegovini, na svom Facebooku profilu otkrio je kakvo vrijeme nas čeka ove sedmice. Prognozirao je i vrijeme do kraja oktobra, dao je i prve procjene o predstojećoj zimi.

“Vazdušni pritisak polako raste, što će usloviti kratkotrajnu stabilizaciju vremena u ponedjeljak i utorak, 23. i 24. oktobra. Preovlađivat će pretežno sunčano, jutarnja temperatura od 7°C do 14°C, a najviša dnevna od 22°C do 26°C u ponedeljak i 24°C do 28°C u utorak kada će početi da duva slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar.

Upravo se čita:  Muškarac ukrao pet metara drva: “Trebalo mu za zime, policija sve oduzela”

U srijedu i petak, 25. i 27. oktobra, talasi vlažnog i svježijeg zraka sa zapada uslovit će prolazna naoblačenja sa kišom najprije na sjeveru i zapadu, a do kraja dana i u ostalim dijelovima zemlje.

Sa prolaskom fronta vjetar u kratkotrajnom skretanju na umjeren zapadni i sjeverozapadni. Temperatura od srijede će biti u manjem padu i najviša dnevna bit će od 20°C do 25°C u mjestima gdje bude više oblaka i kiše za nekoliko stepeni niža”, napisao je Ivan Ristić.

Upravo se čita:  Spriječeno krijumčarenje 16 stranaca, pet osoba uhapšeno

Temperature do kraja oktobre bi trebalo da se kreću od 14 do 20 stepeni. Ristić navodi da bi prvi snijeg trebalo da padne oko 15. decembra.

“Krajem oktobra normalne temperature su od 14 do 20 stepeni, i one su blizu tih granica. Temperature će biti isto 20 stepeni, kao i u ponedjeljak i utorak ove sedmice. Ova zima će biti drugačija.

Upravo se čita:  Ni jedan počinilac nije otkriven: Ko uništava ćirilicu na saobraćajnim znakovima u FBiH

Očekujem prvi snijeg oko 15. decembra, ali ne bi me iznenadilo da se snijeg javi malo ranije. Kraj decembra i januar će vjerovatno donijeti pravu zimu, sa obilnim snježnim padavinama i pravim zimskim danima”, rekao je Ivan Ristić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Otkrivena lokacija na kojoj je ubijena 14-godišnja djevojčica Vanja

Tijelo djevojčice Vanje G. pronađeno je u selu Brazda, blizu Skoplja. Do mjesta gdje je ubijena dolazi se makadamskim...

Možda vas zanima i ovo