Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Prevarila udruženje penzionera u BiH: Kako je blagajnica Šefika prisvojila 70.000 KM

Preporučeno

Po prijavi koju je podnijelo rukovodstvo Udruženja, Tužilaštvo je sprovelo istragu nakon koje je protiv Šefike K. podiglo optužnicu za krivično djelo pronevjera, s propisanom kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Šefike K. (54), zbog sumnje da je obavljajući poslove blagajnice Udruženja penzionera – umirovljenika Brčko distrikt BiH, prisvajala novac tog udruženja.

Upravo se čita:  Dijelove BiH pogodila “ledena oluja”, padao grad veličine oraha

Pred Osnovnim sudom Distrikta, Š.K. je optužena da je na štetu udruženja, koje u Brčkom okuplja korisnike PIO/MIO FBiH, u dva navrata pronevjerila blizu 75 000 KM.

Š.K. je stavljeno je na teret da je u periodu od 1. januara 2019. godine do 16. januara 2020. godine, nakon što je od više članova udruženja primila u gotovini ukupno 19.630 KM namijenjenih za banjsko liječenje, ta novčana sredstva zadržala za sebe, iako je bila dužna uplatiti ih na bankovni račun poslodavca. Osim toga, tereti se da je s tog računa podigla 54.576,38 KM i zadržala za sebe, a što ničim nije opravdala, pribavivši sebi ukupnu imovinsku korist od 74.206,38 KM.

Upravo se čita:  Ukop trostrukog ubice iz Gradačca platiće građani?

Po prijavi koju je podnijelo rukovodstvo Udruženja, Tužilaštvo je sprovelo istragu nakon koje je protiv nje podiglo optužnicu za krivično djelo pronevjera, s propisanom kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Tužilaštvo je optužnicom predložilo sudu da optuženu obaveže da Udruženju penzionera nadoknadi štetu u iznosu od 54.575,26 KM, kao i da joj oduzme imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 19.631,12 KM.

Upravo se čita:  U BiH najviše zarađuju direktori koji imaju platu od 4.570 KM a najmanje čistači koji rade za 709 KM

Optužnica protiv Šefike K. dostavljena je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH gdje je u cijelosti potvrđena.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: ‘Poznata su njihova imena, a i saradnici’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je saslušanjem ljekara sa KCUS-a u slučaju "Dženan Memić", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. To...

Možda vas zanima i ovo