Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Prijavio luk, krijumčario krompir u BiH: Oduzeto 18.000 kilograma koji idu na aukciju

- Pretpostavlja se da je zamjena robe izvršena iz razloga što se prilikom uvoza krompira iz zemalja Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu plaća dodatna taksa u iznosu 0,10 KM po kilogramu, koja se prilikom uvoza crvenog luka ne naplaćuje - saopćeno je.

Preporučeno

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, u Carinskoj ispostavi Bosanski Šamac, oduzeli su 18.000 kg krompira i spriječili njegovo krijumčarenje u Bosnu i Hercegovinu.

Iz UIO BiH je saopćeno da je uvoznik za carinjenje prijavio pošiljku crvenog luka u količini 23.000 kilograma.

– Tokom pregleda priložene dokumentacije izražena je sumnja u vrstu i količinu robe, te je pristupljeno detaljnom pregledu pošiljke, nakon čega je utvrđeno da se, osim redovno prijavljene robe, u kamionu nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija – naveli su iz UIO.

Upravo se čita:  Od žene u BiH oduzet BMW: Vozila je pijana, otkriveno da za kazne duguje 4.500 maraka

Dodali su da je krompir bio sakriven na način da je na četiri zadnje palete bio natovaren crveni luk, a u ostatku pošiljke, u dubini tovarnog prostora do kojeg nije moguće pristupiti bez detaljnog istovara, pronađeno je 18 paleta konzumnog krompira ukupne težine 18.000 kilograma.

– Pretpostavlja se da je zamjena robe izvršena iz razloga što se prilikom uvoza krompira iz zemalja Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu plaća dodatna taksa u iznosu 0,10 KM po kilogramu, koja se prilikom uvoza crvenog luka ne naplaćuje – saopćeno je.

Upravo se čita:  Stiže arktički udar, najžešće će pogoditi Balkan: Snijeg će napadati pola metra, hladno će biti i u BiH

Istaknuto je da je uvoznik prihvatio odgovornost, izdan je prekršajni nalog, a roba je trajno oduzeta i bit će prodana na javnoj aukciji organizovanoj u UIO – istaknuto je u saopćenju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo