Subota, 9 prosinca, 2023

Program samozapošljavanja: Možete dobiti 18.000 KM kako bi pokrenuli svoj posao

Osoba koja tek osnuje svoju djelatnost može dobiti 18.000 KM, dok osoba koja je tokom ove godine već osnovala djelatnost može dobiti 12.000 KM”

Preporučeno

Na Program samozapošljavanja u privredi na području Brčko distrikta prijavila se 141 osoba i svi su prošli obuke koje je organizovalo Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu, te je u toku predaja poslovnih planova.

Komisija zadužena za ocjenjivanje poslovnih planova imaće težak zadatak, jer samo 40 osoba može proći po Programu samozapošljavanja u privredi zbog određenog iznosa novčanih sredstava.

Upravo se čita:  Mjesečni troškovi premašuju prihode građana BiH

“Mi očekujemo veliki broj poslovnih planova i to jako dobrih, ali nažalost zbog ograničenih novčanih sredstava ne mogu svi proći. Naime, osoba koja tek osnuje svoju djelatnost može dobiti 18.000 KM, dok osoba koja je tokom ove godine već osnovala djelatnost može dobiti 12.000 KM”, rekla je direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta Tamara Duvnjak Mitrović.

Upravo se čita:  Zbog sankcija Glovo raskinuo suradnju sa restoranom Gorice Dodik

Prema njenim riječima, ovi programi su vrlo značajni i omogućavaju nezaposlenima da pokrenu vlastitu djelatnost, pogotovo mladima koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih, a svi oni koji ne prođu ove godine, imaju priliku aplicirati sljedeće godine sa istim poslovnim planovima.

Duvnjak Mitrović navodi da se Program samozapošljavanja može odnositi na bilo koju granu privrede osim trgovine i ugostiteljstva, a najviše zainteresovanih je za autolimarsku i automehaničarsku radionicu, zatim proizvođači određene vrste hrane, modni dizajner odnosno šivačka radionica, vodoinstaleri…

Upravo se čita:  U centru Banjaluke uhapšeno više uposlenika Poreske uprave, objavljena su im imena

Ukupan iznos novčanih sredstava za Program samozapošljavanja u privredu je 533.000 KM, a predaju poslovnih planova podnosioci mogu izvršiti do 20. novembra.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar objavio detaljne informacije: “Na javni poziv za EU pomoć imali smo i prijave mrtvih ljudi, žao mi je što nema dovoljno novca”

Na javni poziv za EU pomoć prijavilo se više od 216.360 domaćinstava u kojima živi 429.066 pojedinaca, a prema...

Možda vas zanima i ovo