Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Ramza muža ubila budakom, majku sjekirom: Tužilaštvo traži dugotrajni zatvor, odbrana oslobađanje

Autor:Faktor.ba

Optužnica je tereti da je u stanju smanjene uračunljivosti, oštricom sjekire majci nanijela pet smrtonosnih povreda po glavi. Ubistvo je sama prijavila policiji, a poslije je u sudu tvrdila da se ničega ne sjeća.

Preporučeno

U Vrhovnom sudu RS-a danas je održano žalbeno ročište Ramzi Karajčić (65) iz Kozluka kod Zvornika koju je Okružni sud u Bijeljini nepravosnažno osudio na 12 godina zatvora zbog ubistva majke Namke Kokić (83) u avgustu 2020. godine.

Optužnica je tereti da je u stanju smanjene uračunljivosti, oštricom sjekire majci nanijela pet smrtonosnih povreda po glavi. Ubistvo je sama prijavila policiji, a poslije je u sudu tvrdila da se ničega ne sjeća. Zločin je počinila neposredno nakon izlaska iz zatvora, gdje je izdržavala petogodišnju kaznu zbog ubistva supruga.

Upravo se čita:  Poznat identitet bivšeg policajca koji se danas ubio na Rostovu

Tužilaštvo je danas zatražilo da se prvostepena presuda preinači, te da se Karajčić osudi na kaznu dugotrajnog zatvora, dok je odbrana predložila da se optužena oslobodi ili da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati na novo suđenje.

Branilac optužene, advokat Dušan Marjanović, je objasnio da je uložio žalbu na osuđujuću presudu i to po svim osnovama – povrede Krivičnog zakonika RS-a, povrede odredbi Zakona o krivičnom postupku, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i krivično-pravne sankcije.

Upravo se čita:  Uhapšen Amir Pašić Faćo, evo i zbog čega

– Predlažem da se žalba usvoji i da se optužena oslobodi ili da se ukine prvostepena presuda i postupak vrati na novo suđenje – dodao je.

Predsjednik vijeća Vrhovnog suda RS-a Veljko Ikanović potom se obratio Karajčić:

– Ramza, koliko ima da se nismo vidjeli? Ima li sedam godina? Ili više? Bio sam u vijeću u slučaju ubistva vašeg supruga…

Upravo se čita:  FUP uhapsio 27-godišnjaka, pronađeni arsenal oružja i eksplozivne materije

Karajčić je u junu 2009. godine ubila svog supruga Ramadana Karajčića kojeg je budakom izudarala po glavi i tijelu. Nanijela mu je čak 41 udarac, od čega je na mjestu ostao mrtav, a za ovaj slučaj osuđena je na pet godina zatvora.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo