Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Reis Kavazović ove godine neće organizovati bajramski prijem, odlučeno da se novac za tu namjenu donira

Autor:Fe

Preporučeno

“Imajući u vidu ekonomsku situaciju u našoj zemlji, reisu-l-ulema je odlučio da sredstva predviđena za prijem donira ovoj biblioteci”, izjavio je Malanović

Tradicionalni bajramski prijem za zvanice, koji organizira reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović neće biti održan ove godine, a novac koji bi bio utrošen za ove namjene doniran je Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u Sarajevu.

Rovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Ibrahim ef. Malanović uručio je taj novac danas radnicima ove jedinstvene ustanove koja slijepim i slabovidnim osobama svih dobnih skupina osigurava i pozajmljuje bibliotečku građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu.

Upravo se čita:  Samoprozvani psiholog Edin Tule objavio novi video: "Enisa je sa mnom, izvukao sam je"

“Stari je običaj da kada se obavi bajram-namaz, velikodostojnici iz političkog, javnog, kulturnog života, kao i običan svijet, dolaze kod reisu-l-uleme i čestitaju mu Bajram. Mi smo ranije pripremali čestitanje i prijem. Ove godine reisu-l-ulema je odlučio da će biti čestitanje, ali da neće biti prijema. Imajući u vidu ekonomsku situaciju u našoj zemlji, reisu-l-ulema je odlučio da sredstva predviđena za prijem donira ovoj biblioteci”, izjavio je Malanović.

Upravo se čita:  Miriše vam na snijeg? Meteorolog Nedim Sladić je otkrio hoće li pasti?

Osim novca, uposlenicima Biblioteke su uručeni i paketi.

“Ovo je posebno vrijeme, vrijeme ramazana, kada trebamo biti blizu jedni drugih i naravno poseban osjećaj imati za one koji su u stanju potrebe. To nas vjera duži”, naglasio je Malanović.

Kako su istaknuli iz Biblioteke, ova donacija im je vrlo značajna.

“Donacija nam je jako vrijedna, posebno u vrijeme kada radnici Biblioteke već tri mjeseca nemaju platu zbog nebrige države. Moram naglasiti da je osnivač ovoj biblioteci Republika Bosna i Hercegovina, a osnivačka prava država Bosna i Hercegovina još nikad nije preuzela. Iz tog razloga jesmo u prilici da čekamo platu po nekoliko mjeseci dok se ne usvoje budžeti i onda gdje stane država, pojavi se reisu-l-ulema, odnosno Islamska zajednica”, izjavio je direktor Biblioteke Sakib Pleh, podsjetivši da je Islamska zajednica i ranije brinula o ovoj ustanovi.

Upravo se čita:  U ovom bh. gradu srednjoškolci će dobiti 500 KM!

On je ovom prilikom uručio i Zahvalnicu za reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

Iz Islamske zajednice su apelirali da institucije povedu računa o ovakvim ustanovama koje su od značaja za društvo.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo