Nedjelja, 1 listopada, 2023

Sarajevski ljekari brzom intervencijom spasili dječaku šaku

Preporučeno

Dijete je pri prijemu i kliničkom pregledu obilno krvarilo i gubilo funkciji šake lijeve ruke.

Brzom reakcijom ljekara Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) spasena je funkcija lijeve šake devetogodišnjem dječaku, kojem je uslijed teže povrede ruke prijetila trajna invalidnost.

Dječak je primljen sa otvorenim prijelomom lijevog lakta, dislokacijom fragmenata i povredom krvnih sudova i nerava. Brzom reakcijom dežurnih ljekara i medicinskog osoblja Klinike urgentne medicine dječaku je urađena hitna dijagnostika i priprema za operativni zahvat.

Upravo se čita:  Salko Zildžić pušten iz pritvora u Srbiji, vratio se u BiH, određen mu kućni pritvor

Kako je saopšteno iz KCUS-a multidisciplinarni dežurni tim ljekara činili su prim.dr Edin Kulenović, dr Baždar Elvir i dr Aldin Šahinović sa Klinike za ortopediju i traumatologiju, dr Vanis Dujso sa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, dr Vernesa Begović sa Klinike za anesteziju i reanimaciju, instrumentarka Dijana Vlahovac i ostalo pomoćno osoblje hirurške sale.

Prema riječima Kulenovića, dijete je pri prijemu i kliničkom pregledu obilno krvarilo i gubilo funkciji šake lijeve ruke.

Upravo se čita:  Djevojci u centru Sarajeva išarali Mercedes: Kaže da nije nikoga zagradila niti nepropisno parkirala automobil

“Od presudnog značaja za očuvanje funkcije povrijeđene šake bilo je vrijeme od povrede do prijema i ulaska u operativnu salu KCUS-a. Zajedno s kolegom s Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju uradili smo izrazito zahtjevan operativni zahvat koji je trajao nekoliko sati. Dječak se postoperativno dobro osjeća, a oporavak ide željenim tokom”, naglasio je Kulenović.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, Đemil Omerović navodi da multidisciplinarni pristup u radu je i ovaj put dao odlične rezultate.

Upravo se čita:  Nedim Sladić podijelio lijepe vijesti: Odbranio magistarski rad s najvišom ocjenom

“Dežurni ortopedi su zajedno sa kolegama sa tri druge klinike uradili izvrstan posao. Od neprocjenjivog značaja je spasiti funkciju šake djetetu koje treba da se razvija i živi normalnim životom. Raduje me da ljekari i medicinsko osoblje KCUS-a rade kao uhodan i složan tim. Osoblje Klinike za ortopediju i traumatologiju svakodnevno radi na stručnom usavršavanju i unaprijeđenju postojećih usluga, što se vidi na pozitivnim rezultatima u liječenju bolesnika”, izjavio je Omerović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo