Nedjelja, 24 rujna, 2023

Šarović: Dodik laže, Republiku Srpsku zavadio je s cijelim svijetom

Preporučeno

Govoreći o 400 miliona eura iz CBBiH koje je spominjao Dodik, kazao je da je taj zahtjev smiješan.

Predsjedništvo SDS-a održalo je danas sjednicu na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka, a razgovarano je i o sankcijama EU najavljenih za Republiku Srpsku. Lider SDS-a Mirko Šarović odbacio je navode Milorada Dodika o povezanosti s Đorđom Ždralom, kao i drugim osobama iz kriminalnog miljea.

“Ne trebamo se kriti ili tražiti neku vrstu alibija, ako su jedne ili dvije zemlje izrazile rezervu spram uvođenja sankcija. RS se nalazi u vrlo ozbiljnoj situaciji i dalji slijed događaja, posebno u martu, će pokazati da je to tako. Moramo ozbiljno shvatiti poruke iz Evropske unije. Za ovo je kriva politika u RS i moramo dati odgovor na to. Za to što smo postali globalni problem, problem EU i mnogih drugih međunarodnih faktora je aktuelna vlast u RS. Targetiramo ih kako isključive krivce. Čeka nas težak period u kojem će najviše da trpe građani i cijela RS”, rekao je Šarović.

Upravo se čita:  Objavljen cijeli stenogram razgovora Dodika i Sarazzina: Evo o čemu su sve razgovarali

Podržavaju održavanje posebne sjednice NSRS posvećene boračkoj populaciji te su kazali kako će poslati ponovo zahtjev za to, prenosi N1.

“Podržavamo zahtjev propisa ili zakona u kojem će se BiH odreći posebnih akciza na gorivo i to onaj dio koji ide u budžete na sve nivoe bez zadiranja u sredstva za izgradnju puteva i autoputeva. Podržat ćemo bez obzira od koga došla inicijativa i bilo kada da bude na dnevnom redu”, rekao je Šarović.

Govoreći o 400 miliona eura iz CBBiH koje je spominjao Dodik, kazao je da je taj zahtjev smiješan.

“Oni koji su uništili robne rezerve RS traže novih 400 miliona za vjerovatno novo uništavanje novih rezervi”, rekao je Šarović.

“Mi podržavamo napore u FBiH da dođu do odgovarajućeg rješenja, ali smo skeptični da će do toga doći. Voljeli bismo da griješimo. Ukoliko do toga ne dođe, mi zagovaramo da se održe izbori s postojećim zakonodavstvom jer smatramo da je ovo bitka li jedna vrsta referenduma koji bi se trebao desiti u oktobru. Referenduma između nas i njih. Trećeg puta nema”, rekao je Šarović.

Upravo se čita:  Nakon napada na povratnike u entitetu RS poslanik SNSD-a tvrdi: Srbi u FBiH žive u težim uslovima nego Bošnjaci u RS

Istakao je kako je ozbiljna kriza na sceni, a o rusko-ukrajinskoj, kazao je kako bi bilo napametnije da brinemo o sebi i gledamo u svoje dvorište.

“Trebamo rješavati ozbiljne probleme koje imamo ovdje, a koje je donijelo par desetina ljudi”, rekao je Šarović.

Prokomentirao je i Dodikove izjave da je blizak sa Ždralom.

“Poručujem autoru te izjave da on tuži SDS da je uzeo 3,8 miliona, ne znam koje godine. Konačno treba suziti taj prostor da možete nekoga tako bezočno optuživati za neke stvari i hladno otići. Ako ne dokažete, trebate odgovarati. Ako je to tačno, onda SDS treba sankcionisati, ako nije, onda druže trebaš biti kažnjen. Tih priča i floskula smo se naslušali i takve priče ne dolikuju članu Predsjedništva. Sve što smatra da je kriminal i korupcija treba da prijavi. BiH i RS u njoj su predvodnik korupcije. Šesnaest godina RS vodi Dodikova vlast. Baca neke bombe ko koga zna, ko se s kim druži”, rekao je Šarović.

Upravo se čita:  Ramo Isak i njegova porodica prijavili imovinu vrijednu 18 miliona KM

Za Dodikovu izjavu da je Šarovića čuvala osoba koja je optužena za 12 ubistava, kazao je kako to nije istina.

“Ako je to rekao, Milorad Dodik laže. Sa nekim osobama koje je spomenuo ja nikada u životu nisam bio, a kamoli da me štitio. Izjavio dva-tri puta da me čuva OSA, da je vozilo OSA-e, što je laž, nije istina. U nedostatku argumenata da objasni ovako tešku situaciju u RS, gdje nas je zavadio s cijelim svijetom, vodi politiku sljepila koja neće izaći na dobro za RS, nastoji skrenuti pažnju na neke stvari koje apsolutno nisu tačne”, rekao je Šarović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo