Nedjelja, 24 rujna, 2023

Šarović: Formalno treba zatražiti skraćeni prijem BiH u EU, samo lude glave ne žele mir

Autor:Patria

Preporučeno

Kada je riječ o mogućoj destabilizaciji BiH i regiona Šarović je eksplicitan, ako narodi budu slušali normalne ljude takvo nešto se neće desiti.

Predsjednik SDS -a Mirko Šarović kaže da je njegova stranka spremna učestvovati u aktivnostima koje bi otvorile put prijemu BiH u članstvo EU po skraćenom postupku.

– Naše opredjeljenje u kontinuitetu je da BiH postane članicom EU. Svaka prečica bi dobro došla i smatram da takav zahtjev treba i formalnu uputiti ka EU, za Patriju je rekao Šarović.

Uvjeren je da se oko takve ideje može okupiti širok i snažan front koji uključuje najveći dio vlasti i opozicije na svim nivoima u BiH. Manje je optimističan kada je riječ o širenju takve priče na eventualno formiranje vlada nacionalnog spasa, jer je premalo vremena ostalo do izbora da bi se na tome ozbiljno radilo.

Upravo se čita:  Dodik u nekarakterističnom stilu: Imam nadu da će se BiH održati, RS je prihvatila Dejton

– Da je ovo period odmah nakon izbora takva priča bi mogla biti realna. Samo otvaranje puta ka EU bio bi veliki napredak za BiH, smatra Šarović.

I njemu je jasno da je trenutno u Evropi fokus na bezbjedonosnoj situaciji gdje BiH ima važnu ulogu. Prema Šarovićevom mišljenju to ne amnestira vlasti u BiH što skoro ništa nisu uradile na ispunjavanju obaveza koje su postavljenje pred BiH, jer iste će je čekati kad tad.

Upravo se čita:  Žestok govor Komšića na Vlašiću: Ne dozvoljavam da misle da sam glupi Bosanac. Neću da razgovaram ni sa kim ko je prešao crvenu liniju

Kada je riječ o mogućoj destabilizaciji BiH i regiona Šarović je eksplicitan, ako narodi budu slušali normalne ljude takvo nešto se neće desiti.

– Ukoliko bude ludih glava i ako se one budu slušale onda treba biti zabrinut. Treba biti realan mir i stabilnost ne zavise od volje građana, o tome odlučuje 10 do 15 ljudi, to ljudi trebaju znati. Među tim ljudima treba slušati one koji su za mir i stabilnost. Tome ne smije biti alternative, kaže Šarović.

Upravo se čita:  Stevandić prijeti: Bilo kakav atak na sigurnost Dodika put je u nezavisnost RS

Na konstataciju da se stiče dojam kako je opozicija u RS -u izgubila zamah kaže da je to odraz realnosti zbog ukrajinske krize. Otvorio se prostor za novo svrstavanje što u mnogome ponovo remeti ambijent za bavljenje stvarnim problemima u BiH. Kaže da to zbog građana ne smije trajati dugo jer vlasti moraju preuzeti odgovornost da ekonomskim mjerama smanje negativne efekte rasta cijena koje dodatno ugrožavaju životni standard u BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo