Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Schmidt nametnuo odluke i odblokirao formiranje Vlade FBiH

Autor:Patria

Preporučeno

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se javnosti i saopćio da je donio odluke o “deblokadi formiranja Vlade FBiH, koje će stupiti na snagu večeras, objavom na stranici OHR-a”,.

“Prije nego što nešto važno najavim, dozvolite da kažem da je vodeći princip koji slijedim prilikom donošenja odluka princip onoga što je najbolje za sve njene građane. Ne djelujem u prilog ili protiv bilo kojeg naroda ili političke stranke. Princip konstitutivnih naroda se mora poštovati, a niti jedan konstitutivni narod nije napadnut.

Kao što znate, prije tri sedmice smo se okupili i tada sam pozvao sve političare da riješe formiranje vlade uz pomoć parlamentarne većine, sedam mjeseci nakon izbora. U protekle tri sedmice puno toga se dogodilo, ali ništa se nije promijenilo. U tom periodu dostavljena mi je kopija jednog prijedloga Vlade FBiH koji je uputila predsjednica Vlade, ali nije imao potpis jednog člana predsjedništva FBiH.

Etnički sastav, prema onome što sam vidio, bio je prema Ustavu u onome što sam vidio u tom prijedlogu – osam bošnjačkih, 5 hrvatskih i tri srpska. U međuvremenu nisam vidio nikakav zvaničan niti nezvaničan prijedlog.

Upravo se čita:  Direktoru građevinske firme zbog pogibije radnika godina zatvora, njegovoj supruzi doživotno će isplaćivati odštetu

Osim toga bilo je dosta aktivnosti i rasprava ali nike napravljen pomak.

Ono što mi vidimo je zastoj, a ne radi se o sukobu konstitutivnih naroda. A volja birača na izborima ne smije se ignorirati. To je suština demokratije, poštivanje volje građana i djelovanje za institucije države, bez obzira da li se radilo o vlasti ili opoziciji.

Iz tog razloga sam donio odluku kojom se deblokira formiranje Vlade FBiH. Ovom odlukom želim okončati zastoj i omogućiti Predstavničkom domu da glasa o Vladi FBiH. Ja sam poduzeo ove aktivnosti zbog toga što nam Ustav ne daje kompletan i konkretan odgovor za situaciju u kojoj smo se našli.

Da bi se u budućnosti riješili zastoji, pozviam stranke da pronađu trajno riješenje. Poštujući ovu inicijativu mojom odlukom se poziva Parlament da nastavi izmjene Ustava koje su u toku kako bi se spriječili buduće blokade izbora. Kao što smo u ovoj zemlji naučili, ne možemo se osloniti na dobru volju, zato sam uveo zaštitni mehanizam. Ovaj sistemski mehanizma, stupiće na snagu samo ukoliko Parlament ne postigne dogovor u roku od godinu dana. Ovaj mehanizam podrazumijeva transparentan proces predlaganja premijera i razrade prijedloga, uz ukidanje diskriminacije grupe ostalih i poštivanja konstitutivnih naroda. Treba pozvati organizacije civilnog društva da i oni dostave prijedloge. Ovdje se ne radi o zadatku nekolicine političara, nego cijelog društva.

Upravo se čita:  Potvrđena prvostepena presuda: General Ramiz Dreković je definitivno slobodan čovjek

Daleko mi je draže da lokalni organi pronađu rješenje, ali sužavanje prostora da se ovo ponavlja i iznalaženje rješenja moraju ići zajedno. Odgovorni političari trebaju ostaviti po strani stranačke interese. Moja odluka stupa na snagu večeras, nakon objavljivanja na stranici OHR-a.

Također, uključuje kratki dio gdje se poziva Predstavnički dom da krene s glasanjem o Vladi FBiH. Takvo glasanje nije moj pozao, nego izabranih zvaničnika.

Upravo se čita:  Obračun s Danom državnosti BiH na režimski način: “Odgovor će biti žestok”

Dio tzv. trajnog rješenja je i integritet izbora. Vidjeli smo da su iznesene vjerodostojne optužbe predizbornih i postizborniih manipulacija. U cilju poboljšanja integriteta izbora, izmijenio sam Krivični zakon i uveo krivično djelo podmićivanje na izborima. Time se omogućava efikasno procesiuranje podmićivanja zvaničnika. To treba poslužiti kao upozorenje. Tu računam na podršku razumnih i odgovornih ljudi koji podržavaju demokratiju”, rekao je Schmidt.

“Potrebno je učiniti još više kako bi se vratio integritet izbora, stoga pozivam političare da to počnu raditi na vrijeme uzimajući općinske izbore naredne godine. Ili da se birači nalaze u situaciji gdje ih se zastrašuje. Učinjeno je dosta, ali moramo nastaviti aktivnosti i ići ovim putem dalje, a to znači da moramo doći do organa vlasti da građani imaju koristi od Vlade koja radi u njihovo ime.

Ne smijemo zaboraviti da Evropsa unija čeka na Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Schmidt.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dobre vijesti: Iz Tuzle bi se trebali uspostaviti letovi na šest destinacija u četiri zemlje EU-a, poznate i cijene!

Predstavnici grčke aviokompanije Lumiwings do kraja ove sedmice trebali bi doći u Tuzlu na potpisivanje ugovora s Upravom Međunarodnog...

Možda vas zanima i ovo