Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Schmidt u UN-u: Moramo ispuniti obećanje iz 1995., reis Kavazović je iskusio napade i poniženja tokom rata ali govori o pomirenju i miru

Autor:Patria

Preporučeno

Visoki predstavnik posebno je istakao ulogu reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića u procesu pomirenja.

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio Vijeću sigurnosti UN-a. Tokom njegovog obraćanja, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je napustila zasjedanje.

Kazao je da je zemlja na nepovratnom putu EU integracija.

“Ključan korak je na ovom putu kandidatski status koji je BiH dobila 15. decembra. To je stvorilo pozitivan momentum. Kao i brzo formiranje vlasti, imenovanje izvršne vlasti na državnom nivou, i u Rs-u je bilo brzo i počelo se raditi. U FBiH je došlo do blokada, to je postalo prijetnja funkcionalnosti entiteta. 27. aprila kada su prošli svi ustavni rokovi omogućio sam da Predstavnički dom glasa prema većini u tom domu. Naredni dan je PD glasao za prijedlog, formirana je funkcionalna vlada. Ustavni sud BIH je u martu 2023. zaključio da je moja odluka iz oktobra u skladu sa Ustavom BiH.”

Kazao je da se povećala secesionistička retorika čelništva entiteta Rs u izvještajnom periodu.

“Predsjednik Rs-a Milorad Dodik otvoreno zagovara nezavisnost i čak je otvoreno govorio o pridruživanju Srbiji. Posebno me brine zajednička izjava koje su potpisale vladajuće stranke u Rs i čini se da je to akcioni plan za secesiju. U njoj stoji da entiteti posjeduju imovinu, a da imovina ne postoji na državnom nivou što je u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH. Pozivaju da se sudije iz Rs-a povuku iz Ustavnog suda. Traži se i uspostavljanje policijske jedinice da bi nadgledale entitetsku granicu. U pismu Viškoviću predsjednik Dodik je promovisao pogrešnu interpretaciju Dejtona.

Upravo se čita:  Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

U Rs novi zakoni i inicijative se usvajaju kojima se smanjuju slobode. Pitanje državne imovine se treba riješiti u BiH. To je jedina država nakon raspada Jugoslavije koja nije riješila ovo pitanje. Čini se da postoji namjera da se pogrešno tumače određene činjenice. Vlasti Rs-a također zanemaruju obavezujuće odluke US BiH i žele riješiti pitanje imovine same za sebe. Zakon koji su usvojili ja sam suspendovao, a Ustavni sud ga je poništio”, naveo je Schmidt.

Dalje je istakao da su ambasadori PIC-a izrazili zabrinutost zbog situacije u Rs-u.

“Ustav garantuje postojanje entiteta ali spriječavaju secesiju što bi imalo ozbiljne posljedice. Ne možemo dozvoliti da remetilačka retorika poremeti BiH. Zahvalan sam na prisustvu Althea-Eufor misije.

Malo napretka je postignuto u agendi 5+2, osim usvajanja budžeta na svim nivoima, BiH se i dalje suočava sa izazovima državne i vojne imovine, vladavine prava. Implementiranje evropskih standarda ide jako sporo. OHR je posvećen radu i postizanju ciljeva. Što se ekonomije tiče, došlo je do inflacije.

Upravo se čita:  Snijeg i vjetar: U BiH na snazi žuti meteoalarm

Izgradnja povjerenja je važan element kako bi se postigao mir. Rat u Ukrajini ih vraća u prošlost. Mnogi su rekli da su prestali pratiti vijesti o ratu u Ukrajini. Uz sve to, institucionalni resursi su neadekvatni. Pozivam na javno ili privatno finansiranje kako bi se pomogli oni koji su najviše pogođeni ovim. UN je i ranije pomagala ljudima koji su pogođeni.

Poricanje genocida i veličanje ratnih zločina je i dalje problem. Bez pomirenja ova zemlja ne može preći iz postratnog društva u modernu zemlju.

Drago mi je da je grad Mostar nedavno izmijenio imena ulica koja su nosila imena ustaša iz Drugog svjetskog rata”.

O ratnim zločinima

Kada je riječ o ratnim zločinima, Schmidt je kazao da je BiH najnaprednija u regiji.

“Nakon što je MKSJ obavio svoj posao, krivično gonjenje genocida je u zastojanju. Hiljade predmeta treba još procesuirati. Oni koji su osuđeni, i nakon što su odslužili svoje kazne trebaju se suzdržavati od govora u javnosti, osim ako ne izražavaju poštovanje prema žrvama.

Upravo se čita:  Federalni inspektori kod 17 subjekta utvrdili nepravilnosti

Školski programi koji su različiti ne mogu pomoći u prevazilaženju ovih problema.

Bilo bi dobro kada bi se sva tri člana Predsjedništva BiH više slagala u korist građana i države. Odlazak mladih je i dalje prisutan. Kada je riječ o učešću mladih u politici nisko je kao i učešće žena.

Etničke manjine i drugi ne mogu biti imenovani na određene funkcije, pozivam političke čelnike da pokrenu ustavne promjene da ukinu diskriminaciju.

Pohvale za reisul-ulemu Kavazovića

Visoki predstavnik posebno je istakao ulogu reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića u procesu pomirenja.

“Želim naglasiti riječi reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, čelnika IZ u BiH, njegove izjave slušaju mnogi i želim reći da postoji mnogo nesigurnosti. Reis Kavazović je lično iskusio napade i poniženje tokom rata i zaista cijenim kada govori o pomirenju i miru. Mi u međunarodnoj zajednici moramo obnoviti obećanje koje smo dali 1995. – Nikada više. Oni koji rizikuju mir, zaslužuju jasan odgovor.

BiH i njen suverenitet i teritorijalni integritet nisu na pregovaračkom stolu. Poštivanje ustavnog i pravnog okvira je temelj za trajni mir i napredak i bez toga ne može ići naprijed ka EU. Potrebno je da krene prema EU i preuzme evropske standarde”, kazao je Schmidt.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo