Srijeda, 29 studenoga, 2023

Schmidtov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a: Kritikovao reisa Kavazovića, Dodika, hvali HDZ i novu vladajuću koaliciju

Preporučeno

Schmidt u novom izvještaju nije “stigao” ubaciti svoje posljednje odluke koje su se odnosile na nametanje Vlade Federacije.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u svom posljednjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a kritikovao je izjavu reisu-l-uleme Huseina Kavazovića koja se odnosila na obranu Bosne i Hercegovine.

Schmidt je Kavazovićeve izjave nazvao “retorikom podjela”, stavivši ih u isti kontekst izjavama mitropolita Hrizostoma koje su se odnosile na Bošnjake i “muslimane”, objavljuje istraga.ba.

– Retorika koja izaziva podjele i ponekad agresivna retorika nekih vjerskih vođa također je povećala napetost. Naprimjer, 1. marta 2023. mitropolit srpsko-pravoslavne Hrizostom (Rajko Jević) nazvao je Bošnjake “muslimanima”, a kasnije muslimane “muhamedancima”. Još jedan primjer takve retorike je izjava reis-ul-uleme islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazovića: “Na sve moguće načine moramo pokazati da smo spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine. Kada oni padnu, kao što su pali 1992. godine, moramo biti spremni ovu zemlju zaštititi i oružjem i, ako mogu tako reći, nitko ne treba imati dileme treba li to učiniti ili ne…”, napisao je Christian Schmidt u svom posljednjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a.

Upravo se čita:  Bakir Izetbegović brani suprugu Sebiju: Već 33 godine se borim protiv nepravde i nemorala

Schmidt u novom izvještaju nije “stigao” ubaciti svoje posljednje odluke koje su se odnosile na nametanje Vlade Federacije. Tako u izvještaju koji bi pred Vijećem sigurnosti trebao biti razmatran 10. maja nema dijelova koji se odnose na jednodnevnu suspenziju Ustava Federacije BiH. Postoje, međutim, brojne pohvale na račun nove vladajuće koalicije, te brojne kritike upućene Miloradu Dodiku. U izvještaju se uopće ne pominje lider HDZ-a Dragan Čović, dok su kadrovi HDZ-a, uglavnom, pominjani u pozitivnom kontekstu.

– Secesionistička retorika i djelovanje vlasti RS-a, odnosno gospodina Milorada Dodika, intenzivirana je u izvještajnom razdoblju. To truje političku klimu u entitetu i cijeloj državi. Vlasti RS-a kategorički odbacuju autoritet Ustavnog suda BiH, OHR-a i konfrontiraju se prema zapadnim partnerima. Dana 24. aprila, vladajuće stranke u RS-u potpisale su zajedničku izjavu s konkretnim koracima prema odcjepljenju. Ovo je opasan razvoj događaja – konstatirao je Schmidt, navodeći da međunarodna zajednica mora zadržati alate kako bi odgovorila na sve ovo.

Upravo se čita:  Vulić najavila inicijativu za smjenu Heleza i poručila "Trojki" da su se mnogo prevarili i zaigrali

Visoki predstavnik, dalje, navodi da je u RS-u primijetio “jasnu tendenciju ka autoritarizmu”..

– Bosna i Hercegovina riskira da postane zemlja podijeljena između autoritarnosti u jednom entitetu i demokracije u drugom entitetu – navodi se u izvještaju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, piše dalje Schmidt, i dalje dovodi u pitanje temeljne odredbe Općeg okvirnog sporazuma za mir i vodi secesionističku politiku. U svom pismu premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću od 6. marta 2023. predsjednik Dodik obećava pogrešno i pogrešno tumačenje Općeg okvirnog sporazuma za mir i ustavnog okvira Bosne i Hercegovine. U ovom pismu gospodin Dodik tvrdi da Opći okvirni sporazum za mir ni na koji način nije utvrdio unutarnji kontinuitet 2Republike Bosne i Hercegovine”.

Upravo se čita:  Dodik poručio Bećiroviću: Velika Srbija su Đoković, Vuleta, Majdov…, od nje ti koljena klecaju

– Potičem Vijeće sigurnosti da ove prijetnje shvati ozbiljno. Retorika gospodina Dodika dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, predstavljajući prijetnju miru i stabilnosti u zemlji i potencijalno široj regiji. Gospodin Dodik također je pokazao razumijevanje za ulogu Rusije u ratu u Ukrajini – napisao je Schmidt.

On navodi da je “u Bosni i Hercegovini još uvijek potrebna cjelovita ustavna reforma, kao i izborna reforma”.

– Ohrabrujem političke stranke u Bosni i Hercegovini da se pozabave pitanjem izbornih reformi – napisao je, između ostalog, Schmidt.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo