Četvrtak, 30 studenoga, 2023

SDA: Rukovodeći kadrovi u javnim preduzećima da ne napuštaju pozicije, poziv nametnutog premijera Nikšića je kršenje zakona

Preporučeno

Vlada FBiH, nametnuta nasiljem nad Ustavom, započela je mandat javnom najavom grubog kršenja zakona, navodi se u saopćenju SDA.

“Način izbora i razrješenja rukovodećih struktura u javnim preduzećima u FBiH jasno je propisan Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, te Zakonom o privrednim društvima FBiH i Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala. Poziv nametnutog premijera Nermina Nikšića članovima uprava javnih kompanija da se povuku sa pozicija, neovisno o ostvarenim poslovnim rezultatima i prije isteka mandata, direktno je kršenje zakona”, poruka je iz SDA.

Upravo se čita:  Ministri šest država EU: Podrška otvaranju pregovora sa BiH do kraja godine

Dodaju i: “Još opasnija je najava nametnutog premijera da će, na isti način na koji je on došao do pozicije jednokratnom suspenzijom Ustava FBiH, nova Vlada FBiH imenovati uprave javnih preduzeća u skladu sa stranačkim potrebama i zaobilaženjem važećih zakona”.

“Ovakvim najavama Nikšić je također u potpunosti demaskirao još jedno lažno obećanje vladajućih stranaka o namjeri depolitiziranja javnih preduzeća, s obzirom da u praksi očigledno planiraju raditi suprotno i time definitivno staviti javne resurse pod kontrolu političkih stranaka .SDA poziva članove upravnih struktura javnih preduzeća da ne podlegnu pritiscima i pozivima na nezakonito postupanje”, zaključili su iz SDA.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo