Utorak, 28 studenoga, 2023

Sebija Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Preporučeno

Treba podsjetiti da je Univerzitet u Sarajevu ranije oduzeo akademska zvanja Sebiji Izetbegović nakon čega je ona pravdu potražila na sudu i sve navedeno protiv nje nazvala “političkim progonom”.

Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, potvrdio je za N1 rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA), Rifat Škrijelj.

“Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu, sada predaje drugi profesor”, kazao je Škrijelj za N1.

Također, Škrijelj je pojasnio razloge otkaza Izetbegović.

Upravo se čita:  Na Aerodromu u Sarajevu uhapšen Adnan Ćatić, povratnik sa ratišta u Siriji, sumnjiči se za terorizam

“Sebija Izetbegović je imala ugovor o radu na Medicinskom fakultetu koji nikada nije dostavljen Univerzitetu u Sarajevu, ali smo ga i formalno poništili. S obzirom da je taj ugovor o radu neodrživ nakon svih akata koje smo donijeli, odnosno odluka koje smo donijeli na Senatu i Univerzitetu. Epilog odluka koje su se u proteklim mjesecima donijelo. Ne može biti neko na.profesorskom mjestu, kome je oduzeta profesura oduzeta stavljanjem van snage odluke”, kazao je Škrijelj za N1.

Upravo se čita:  Veći minusi, najavljen i novi snijeg: Evo kakvo nas vrijeme očekuje naredne sedmice

Prema dokumentaciji koju je N1 imao na uvid Izetbegović u rješenju u prekidu radnog odnosa na Medicinskom fakultetu je navedeno sljedeće:

” Dr. Sebija Izetbegović prestaje radni odnos s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu na osnovu zaključenog Ugovor o radu ne neodređeno vrijeme sa nepunim radnim vremenom od 15. 12. 2014. godine, zbog stavljanja van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 29.1.2022.godine o izboru imenovane u zvanje redovne profesorice za oblast “Ginekologija i akušerstva” na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu”.

Upravo se čita:  Prvi čovjek NATO-a danas stiže u Bosnu i Hercegovinu, očekuju ga brojni sastanci

Treba podsjetiti da je Univerzitet u Sarajevu ranije oduzeo akademska zvanja Sebiji Izetbegović nakon čega je ona pravdu potražila na sudu i sve navedeno protiv nje nazvala “političkim progonom”. Sudski epilog se još čeka.

Izetbegović koja je trenutno direktorica KCUS-a ne može biti direktorica ove institucije bez navedenih akademskih zvanja te je zbog toga Vlada Kantona Sarajevo uputila zahtjev Vladi bh. entiteta Federacija BiH da Izetbegović bude razriješena.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Uz zvuk motorne pile koja odjekuje u šumi kod Palinovića, Esada Mahmić, žena neumornog duha, svakodnevno se bori kako...

Možda vas zanima i ovo