Utorak, 5 prosinca, 2023

SIPA privremeno obustavila transakcije za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba

Preporučeno

Policijski službenici SIPA-e izvršili su privremenu obustavu transakcija za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (9.5.2023. godine), u okviru koordinirane operativne akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kodnog naziva „Start“, koja je realizirana pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, preduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u bankama za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba.

Upravo se čita:  U RS-u za "crni petak" potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

U okviru navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e izvršili su privremenu obustavu transakcija za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba u ukupnom iznosu od 429.820,78 konvertibilnih maraka i 82.289,26 eura.

Takođe, policijski službenici SIPA-e pretresli su pet sefova na četiri lokacije u Sarajevu prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto 17.100,00 konvertibilnih maraka i 9.290,00 eura te određena količina zlatnog nakita i dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Upravo se čita:  Šta donose nove promjene? PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isplatu prve penzije će se i dalje dugo čekati

U nastavku operativnih aktivnosti, dana 10.5.2023. godine policijski službenici SIPA-e, prilikom pretresa dva sefa čiji su korisnici neke od predmetnih osoba, otkrili su i privremeno oduzeli 1.000,00 konvertibilnih maraka i 2.670,00 eura.

Navedene aktivnosti preduzete su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“ i „Pranje novca“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, i krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Pranje novca“ i „Primanje dara i drugih oblika koristi“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo