Subota, 9 prosinca, 2023

Sladić ima dobre vijesti: Padavine konačno prestaju!

Preporučeno

“Padavine prestaju napokon, slivovi rijeka Une i Sane padaju. Najgore na području Unsko-sanskog kantona polako, ali sigurno ostavljamo iza nas”, poručio je na Facebooku bh. meteorolog Nedim Sladić.

“Krajinu ne zaboravljam niti zanemarujem. Kao što nisam ni Tuzlanski kanton 2020. godine kada sam prognozirao poplave. Ako su me išta učili, učili su me u kući da je svaki stanovnik ove zemlje i svijeta jednako bitan i vrijedan”, napisao je Sladić.

Prognoziranje poplava

“U odnosu na 2020. razlika je ta što to radim sa znatno više iskustva i preporuka kroz profesionalno usavršavanje u prognoziranju poplava, prevenciji i rizicima od istih koje crpim od Dr. Hannah Cloke OBE, savjetnice za prirodne nepogode, a pogotovo poplave i rizike, u Vladi UK, ali i drugih stručnjaka, kao što je Dr. Mary Long-Dhonau OBE, Ervin Zsoter, Shaun Harrigan, Florian Pappenberger i niza drugih.

Upravo se čita:  Nedim Sladić i zvanično stekao status magistra: Što ste me zvali amaterom, zvali ste. Za razliku od nekih, svoju diplomu nisam kupio. Nego sam vrijedno radio za nju

I sutra ću razgovarati ujutro s njom kako bismo bili sigurni za neke stvari koje su nam možda promakle. Proteklih svih ovih dana slao sam na upit analitičara sve podatke u Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) koji se bavio analizama poplava u Bosni i Hercegovini i bio sa istim ljudima u konstantnoj komunikaciji. Dio tih podatka se slao za Kordinacijski centar za hitne slučajeve u Brisel (ERCC). Svoj dio zadaće, u domenu i limitima koje smijem, sam obavio onako kako to rade i oni ovdje”, nastavio je Sladić.

Upravo se čita:  Akcija "Teretnjaka" uspjela: Prikupljanja pomoći za vozača kamiona

“Gotovo nikad nijedan dio zemlje nisam izostavio za svih ovih 5 godina rada u vremenskim izvještajima radeći prvo na Face pa potom i na Novoj. Ako je u pojedinom trenutku i bilo toga da se forsira jedan dio zemlje, brzo bi se kompenzovao isti.

Prestaju padavine

Kao i svih dana, uz ove sam stanovnike svim srcem.

Upravo se čita:  Cyber-kriminalci iz BiH postaju sve vještiji, građani se sve teže brane od lukavih prevara

Padavine prestaju napokon, slivovi rijeka Une i Sane padaju. Najgore na području Unsko-sanskog kantona polako, ali sigurno ostavljamo iza nas”, dodao je na kraju Sladić.

“Telefone u ruke, 17041. Oni to zaslužuju. To su naši ljudi – dišemo isti zrak, živimo pod istim nebom. Ujedinimo se!“, poručio je Nedim Sladić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nakon incidenta koji je zabrinuo region: Policija otkrila ko je muškarac koji je pokušavao nagovoriti djecu da s njim uđu u automobil

Radnici Policijske uprave istarske otkrili su ko je muškarac koji je u Pazinu i Trvižu pokušavao nagovoriti djecu da...

Možda vas zanima i ovo