Petak, 1 prosinca, 2023

Sladić najavio nevrijeme: Stižu udari vjetra jačine i preko 110 km/h

Prognozirani udari vjetra su od 50 do 80 km/h u većini područja, dok na planinama udari su i preko 110 km/h. Iz prijašnjeg iskustva i sličnih situacija iz prošlosti, ovakve brzine vjetrova doprinosile su materijalnim štetama, uzimajući u obzir i otpor s obzirom da grane su još uvijek pune lišća.

Preporučeno

Bh. meteorolog Nedim Sladić u svojoj vremenskoj prognozi za N1 Sladić najavljuje potencijalno opasan ostatak sedmice usljed jačanja južnog vjetra koji će u petak imati jake, na udare i olujnu snagu.

Izentropske karte, gdje je potencijalna temperatura i maseni tok sačuvan, pokazuju tipičnu interakciju planina razvijanjem mehaničkih gravitacionih valova i povećanje Froudovog broja te superkritički tok, koji doprinosi ubrzavanju mlaza struje spuštanjem s planine u ravnicu zahvaljujući tzv. hidrauličkom skoku.

Olujni udari vjetra i padavine

Prognozirani udari vjetra su od 50 do 80 km/h u većini područja, dok na planinama udari su i preko 110 km/h. Iz prijašnjeg iskustva i sličnih situacija iz prošlosti, ovakve brzine vjetrova doprinosile su materijalnim štetama, uzimajući u obzir i otpor s obzirom da grane su još uvijek pune lišća.

Upravo se čita:  Oduzeta garderoba i mobiteli vrijedni milion KM

Približavanjem fronte sa sjeverozapada, u noći na subotu jače padavine se šire od zapada prema istoku, s tim da se intenzivne padavine prognoziraju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, dok će jedna zona jačih padavina također zahvatiti i Krajinu. Uz kišu bit će i pljuskova praćenih grmljavinom.

Zahvaljujući produbljenju doline sa sjevera, povlači se osjetno topliji zrak, pa će nakratko temperature zraka osjetnije porasti, u petak u većem dijelu zemlje neuobičajeno toplo – od 23 do 30 °C, a ponovo će opadati prema kraju sedmice, ali će ostati toplije od prosjeka, piše Sladić.

Upravo se čita:  Ginekolog iz BiH uzeo mito od 400 KM: Sada je osuđen na šest mjeseci robije i mora vratit 20.000 KM

Prognoza do kraja sedmice

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme. Lokalno sa slabom kratkotrajnom kišom. U večernjim satima jači lokalni pljuskovi su mogući na području sjevera i zapada Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24°C, javlja FHMZ.

U petak u Hercegovini oblačno, u Bosni djelomično vedro. Povremeno lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Jače padavine se očekuju u noći na subotu. Vjetar jak južnog smjera, povremeno će biti i olujnih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28°C.

Upravo se čita:  Stiže nam prava rana zima, dijelovi Balkana će se zabijeliti: ‘Temperature će pasti i 10 °C ispod prosjeka‘

U subotu pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na području Hercegovine i jugozapadu Bosne su izgledne obilne padavine. Prije podne jako jugo, povremeno i sa olujnim udarima. U drugom dijelu dana vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme. Povremeno sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo