Nedjelja, 24 rujna, 2023

Sladić objasnio kakvo nas vrijeme čeka u aprilu

Autor:N1

Preporučeno

Govoreći o vremenskoj prognozi za april, kazao je kako se može očekivati još mraza na području centralne i istočne Bosne, ali ne dugotrajno.

Pandemija koronavirusa utjecala je na mnoge segmente života, pa i na preciznost vremenske prognoze.

Meterolog Nedim Sladić objasnio je u Novom danu kako i zbog čega vremenske prognoze u jeku pandemije nisu bile toliko precizne.

“Razlog tome je nedostatak podataka koje crpe avioni. Nama su komercijalni letovi itekako važni da se prikupe podaci na različitim nivoima atmosfere i upravo podaci koji se prikupljaju preko komercijalnih letova idu u prognostičke modele, obrađuju se kroz sistem parcijalnih i diferencijalnih jednačina. Andar podaci, od njih ovisi preciznost vremenskih prognoza. Pandemija je i na to utjecala”, rekao je Sladić za N1.

Upravo se čita:  Oglasila se Melika koju je muž pred bebom pretukao zbog ljubomore: "Molim Boga da niko ne doživi ono što sam doživjela"

Ističe kako je najbolji primjer za to bila sezonska prognoza za ljeto 2020. godine kada su najavljene visoke temperature i suho ljeto, ali je ipak bilo dosta kiše.

Govoreći o vremenskoj prognozi za april, kazao je kako se može očekivati još mraza na području centralne i istočne Bosne, ali ne dugotrajno.

Također, dobra vijest za poljoprivrednike je da će biti i vlažnijih dana.

Upravo se čita:  Mnogima je već uplaćeno 470 KM: Skoro 200.000 ljudi u BiH će dobiti pomoć EU

“Biće prodora toplih zračnih masi sa Mediterana i sjevera Afrike, a s druge strane prodora hladnoće sa sjeveroistoka Evrope. Ne možemo isključiti snijeg, ali poremećaj koji smo imali prošle godine kada je snijeg pao na jugu Hercegovine u aprilu ne bi trebali očekivati”, rekao je Sladić.

Naveo je i to kako je čuvena izreka za mjesec Ramazan, kako bude prvi dan da će takvo vrijeme biti isto i posljednjeg dana, poprilično tačna.

Upravo se čita:  Uznemirujući plakati u Banjoj Luci, na njima su naoružani pripadnici žandarmerije

“Ja to pratim od 2012. godine i svake godine bude isto vrijeme na prvi i zadnji dan Ramazan”, rekao je Sladić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo