Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Sladić otkriva: Evo kada će pasti prvi snijeg u BiH

- Nije ništa neuobičajeno, prošle godine smo to vidjeli krajem septembra mjeseca - kazao je bh. meteorolog

Preporučeno

Meteorolog Nedim Sladić danas je za N1 govorio o trenutnim vremenskim prilikama, te najavio kada možemo očekivati neke ozbiljnije promjene vremena u BiH.

– Mjesec septembar je prema statistikama ušao kao treći najtopliji mjesec od početka mjerenja u našoj zemlji. Ove temperature nisu uobičajene za ovo doba godine, ali da su se dešavale i ranije, jesu. Ovo nije nešto što nismo viđali, ali kada gledamo višegodišnji prosjek, svakako da su temperature iznad prosjeka, kazao je Sladić za N1.

Sladić ocjenjuje da se može reći da smo imali vruće i žarko ljeto.

Upravo se čita:  Dan državnosti: Google na početnu stranicu postavio zastavu Bosne i Hercegovine

– Kada već idemo u tranziciju prema malo svježijem dijelu godine, možemo reći da smo iza nas ostavili vruće i žarko ljeto, pogotovo u julu i augustu mjesecu. Mnogi su se žalili kako nisu mogli dobro spavati, kazao je, te dodao:

– Nagle temperaturne oscilacije svakako mogu utjecati na ljude. Preko dana temperature idu i preko 30, a onda se spuštaju na jednocifrene vrijednosti. To je nešto što je situacija kojoj svjedočimo dugi niz godina. Mi najteže podnosimo period tranzicije iz zime ka proljeću, odnosno ljeta ka jeseni. Da su te amplitude jake, jesu, ali to je sastavni dio naših mjeseci.

Upravo se čita:  Opasni pesticid opet otkriven u neretvanskim mandarinama, završile su na tržištu BiH

Zatim je prognozirao šta nam slijedi.

– Natprosječna toplota i temperatura zraka uz dosta sunčanih intervala, u sunčano vrijeme će porasti temperature naročito u četvrtak. U petak približavanje novog frontalnog poremećaja, donijet će prolazan porast naoblake, to su oni “mliječni” oblaci nalik na veo, odnosno nije teški oblak nego prozirni oblak. Takve situacije su predznak promjene vremena. Jugo će jačati u višim područjima, bit će više vlage, pa će tokom vikenda biti povećane naoblake, a u nedjelju približavanje frontalnog poremećaja, pojačavat će hladniji zrak prema jugu i samim tim možemo govoriti da drugog dana vikenda očekujemo pad temperature zraka i kišu koja će iduće sedmice najviše zahvatiti veliki dio naše zemlje. Mogla bi potrajati 3-4 dana, temperature će pasti a dovoljno će biti niske na najvišim vrhovima planina da zabilježimo pahulje snijega, objasnio je Sladić, dodavši kako je to nešto što viđamo svake godine.

Upravo se čita:  Sladić upozorio: Dobro se utoplimo prije polaska na posao!

– Nije ništa neuobičajeno, prošle godine smo to vidjeli krajem septembra mjeseca, podsjetio je.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo