Petak, 1 prosinca, 2023

Slučaj “Memić”: Saslušanje doktora Dizdarevića uznemirilo Alisu Mutap

Autor:N1

Preporučeno

Muriz Memić, otac stradalo Dženana, kazao je kako treba da svjedoči doktor Kemal Dizdarević i da se time stavi tačka na priču o amneziji.

U Sudu Bosne i Hercegovini održano je ročište, uoči ponovljenog suđenja Zijadu Mutapu i drugima, u predmetu koji se odnosi na okolnosti smrti Dženana Memića. Saslušanje neurohirurga Kemala Dizdarevića, te ponovno reprodukovanje određenog dokaznog materijala, u fokusu je procesa pred Apelacionim vijećem.

Na ponovljenom suđenju u ovom predmetu, tužilaštvo je zatražilo da se ponovno reprodukuju iskazi ranije saslušanih vještaka: doktora Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke, doktora Hamze Žuje, vještaka sudske medicine, kao i Irhada Kosa, vještaka iz SIPA-e, koji je vještačio hard disk sa računara izuzetog iz hotela Crystal na Ilidži, a sa kojeg su nestali snimci videonadzora u noći Dženanovog stradanja.

Upravo se čita:  Penzioneri u FBiH će dobiti penzije ranije nego inače, najviša iznosi 2.626, a najniža 538,27 maraka

Međutim, akcenat tužilaštva je na prijedlogu da se u svojstvu svjedoka sasluša neurohirurg Kemal Dizdarević. Podsjećamo, njegovo saslušanje u prvostepenom postupku Sud je odbio.

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH kazao je:

“To je taj dokument i osnovni dokument po prijemu u SUM, odnosno KUM, Centar urgentne medicine, optužene Alise Ramić. Njena medicinska dokumentacija koja je izrađena te noći kada je nastala ova povreda kod iste, koja govori o težini povreda i da li te povrede mogu da izazovu amneziju”.

Upravo je ovaj prijedlog Tužilaštva, uznemirio odbranu Alise Mutap Ramić i drugih. Usprotivili su se i prijedlogu da se ponovo reprodukuju saslušanja ranijih svjedoka, navodeći da nema potrebe za tim, te da se radi o nepotrebnom odugovlačenju postupka.

Muriz Memić, otac stradalo Dženana, kazao je kako treba da svjedoči doktor Kemal Dizdarević i da se time stavi tačka na priču o amneziji.

Upravo se čita:  Spriječeno krijumčarenje 16 stranaca, pet osoba uhapšeno

“Tužilac je to lijepo obrazložio, da preslušamo ove vještake, a da svjedoči doktor Kemal Dizdarević i da stavimo tačku na tu amneziju koje nikad nije ni bilo. Da završimo s lažima Alise Mutap i njenom amnezijom. Vidite koliko se boje svjedočenja doktora Dizdarevića”, kazao je Memić.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je 23. marta na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu koji se odnosi na okolnosti smrti Dženana Memića.

Sud BiH na čelu sa sudijom Brankom Perićem kao predsjedavajućim vijeća u ovom postupku je prvostepenom presudom oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića da su kao organizovana grupa učestvovali u skrivanju dokaza o stradanju Dženana na Ilidži 2016. godine.

Upravo se čita:  Oduzeta garderoba i mobiteli vrijedni milion KM

Ifet Feraget, advokat porodice Memić također se obratio medijima.

“Oblačno je, ali se nadamo da će biti više sunčanih dana. Danas smo imali to jedno ročište. To je predpretresno ročište, popularnije, statusna konferencija, nakon toga ćemo imati pretres koji je zakazan za 29.maj, na kome ćemo čuti odluke ovog Vijeća o prijedlozima tužilaštva”, istaknuo je.

Bližimo se kraju, poručuje Feraget, koji, pojašnjava da će, u novom procesu, biti održano svega nekoliko ročišta.

Prisjetimo se, Apelaciono vijeće Suda BiH naložilo je ponovno održavanje glavnog pretresa, nakon što je, zbog važnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu presudu Mutapu i drugima.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

“Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva – ona će ostati...

Možda vas zanima i ovo