Srijeda, 29 studenoga, 2023

Slučaj u BiH: Od klinike pokušao iznuditi 300 hiljada KM, ubacio im virus u sistem pa tražio isplatu

Preporučeno

U okviru policijske akcije „Kupa“ pripadnici MUP entiteta RS podnijeli su novi izvještaj protiv Aljoše Borkovića zbog sumnje da je izradio virus i ubacio u računare klinike „Kostić“, a zatim od njih pokušao izunuditi 150.000 eura (oko 300.000 KM), saznaje portal Srpskainfo.

U MUP-u ovog entiteta su rekli da su pripadnici Jednice za visokotehnološki kriminalitet u nastavku operativne akcije „KUPA“ podnijeli Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka Izvještaj protiv A.B. iz Banjaluke.

Upravo se čita:  Stiže nam prava rana zima, dijelovi Balkana će se zabijeliti: ‘Temperature će pasti i 10 °C ispod prosjeka‘

– On je osumnjčen da je počinio krivična djela „Izrada i unošenje kompjuterskih virusa“ u sticaju sa krivičnim djelom „Kompjuterska prevara“ , „Iznuda“ iu „Neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka“ – rekli su u MUP.

Navedena krivična djela izvršena su na taj način što je on u periodu od juna 2021. godine do 29. avgusta 2021. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Banjaluci.

Upravo se čita:  Opasni pesticid opet otkriven u neretvanskim mandarinama, završile su na tržištu BiH

– Oni su, vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu. Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 150.000 evra – rekla je portparol MUP Srpske Mirna Miljanović.

Upravo se čita:  Dijeli se 64,5 miliona KM jednokratne pomoći: Koga će Delić izbaciti sa spiska EU pomoći stanovništvu?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo