Petak, 1 prosinca, 2023

Smiju li motociklisti pretjecati kolonu na graničnim prijelazima ili pred naplatnim kućicama?

Autor:GPM

Preporučeno

Mnogim vozačima automobila smeta pretjecanje motociklista dok čekaju granični prijelaz.

U ljetnom periodu mirovanje na suncu zbog vrućine može biti opasno za motocikliste, iz tog razloga pretjecanje kolona na graničnim prijelazima zakon ne svrstava u prekršaje.

Vožnja mimo kolone

To je propisano Zakonom o sigurnosti u prometu, gdje je propisano da vozač vozila s jednim tragom, ako je kolona vozila zaustavljena na smjernom kolniku i na njoj ima dovoljno prostora, može proći pored zaustavljenog vozila ili kolona vozila desnom stranom uz primjerenu brzinu i oprez.

Upravo se čita:  Porodica iz Brčkog donirala 110.000 eura za gradnju džamije u Austriji

Iznimka ne vrijedi kada su se vozila u koloni zaustavila ispred raskrižja. Budući da granični prijelaz nije raskrižje, dozvoljena je vožnja pored kolone za stajanje.

Kada se vozila u koloni zaustave na raskrižju, vozači motocikala, kao i automobili, moraju čekati na svom mjestu u koloni. Vozači ne smiju voziti do početka kolone na semaforiziranom raskrižju.

Upravo se čita:  Zijada država šalje u zatvor zbog krađe drva koju nije napravio

Je li zatvaranje puta motoristima kažnjivo?

Unatoč tome što vozači motocikla mogu pretjecati kolonu vozila, događa se da im neki automobil namjerno želi prepriječiti put, što ne samo da je opasno i za vozača motocikla i za vozača automobila, već može biti i kažnjeno u slučaju kršenja pravila, cestovno prometnih propisa.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo