Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Spremaju se hapšenja u Banjaluci zbog ubistva Davida Dragičevića: Tužilaštvo BiH finalizira dugogodišnju istragu

U narednim danima očekuju hapšenja osumnjičenih koji se dovode u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića. Hapšenja bi trebala biti izvršena na području Banjaluke.

Preporučeno

Tužilaštvo BiH preuzelo je istragu ubistva mladića od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i Republičkog javnog tužilaštva još u aprilu 2021. godine, nakon što banjalučko tužilaštvo pune tri godine nije uspjelo rasvjetliti ovaj slučaj, pišu mediji.

Naredbu o sprovođenju istrage protiv NN izvršilaca za krivično djelo ubistva banjalučko tužilaštvo je izdalo 28. juna 2018. godine, a nakon što je na prvoj konferenciji za novinare, koja je održana u martu iste godine kada je Davidovo tijelo pronađeno, rečeno da se radi o zadesnoj smrti i da nema elemenata krivičnog djela.

– Tužilaštvo BiH, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, donijelo je odluku o preuzimanju predmeta i radu na istima u Tužilaštvu – navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH, nakon preuzimanja predmeta.

Upravo se čita:  Tragedija u Njemačkoj: Poznati identitet ranika iz BiH koji je preminuo na radnom mjestu

Preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca, te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, navodilo se u saopštenju.

Podsjetimo, u martu ove godine u Banjaluci je izvršen pretres kuće Đorđa Rađena.

Pretres su izvršili pripadnici Federalne uprave policije i Agencije za istrage i zaštitu BiH, dok su pripadnici MUP Republike Srpske bili prisutni samo kao obezbjeđenje na licu mjesta. Ostalo je nepoznato zašto je pretres izvršen pet godina nakon ubistva mladića i kakve je on uopšte imao veze sa ovim slučajem.

Upravo se čita:  Uhapšen Amir Pašić Faćo, evo i zbog čega

Podsjetimo, pretres je izvršen u kući porodice Rađen, koja je u noći nestanka Davida Dragičevića 18. marta 2018. godine navodno opljačkana.

Nakon pronalaska Davidovog tijela u džepovima njegovih hlača pronađeni su određeni predmeti, koji su nestali iz Rađenove kuće. PU Banjaluka Dragičevića je dovodila u vezu sa tom krađom, što zvanično nikada nije dokazano.

Kritične noći nadzorne kamere su snimile kako jedna osoba ulazi u dvorište Rađenove kuće u 2.25 časa. Par minuta kasnije u kuću ulaze Rađen i njegov brat. Više od pola sata nije zabilježeno kretanje, da bi se u 3.42 časa na snimku vidjela jedna osoba kako izlazi iz dvorišta.

Upravo se čita:  Poznat identitet bivšeg policajca koji se danas ubio na Rostovu

U policiji su navodili da je riječ o Davidu Dragičeviću, što se na snimcima nije moglo jasno vidjeti. Istragu u slučaju “Dragičević” tri godine je vodilo OJT Banjaluka, a Tužilaštvo BiH je u aprilu 2021. preuzelo istragu u predmetu “Dragičević” od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, ali i Republičkog javnog tužilaštva RS. Kako je tada navedeno jedna se istraga odnosi na Davidovu smrt, a druga na službene osobe koje su bile uključene u rad na tom predmetu.

Zbog ubistva mladića su organizovani brojni protesti roditelja ubijenog mladića i ogorčenih građana koji su na kraju brutalno ugušeni.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Obavijest za sve koji ne posjeduju ACC tag: Uskoro nećete moći izaći na jednom naplatnom mjestu u FBiH

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine obavijestilo je javnost, odnosno korisnike autoputa Vc, da se način ručne naplate...

Možda vas zanima i ovo