Subota, 9 prosinca, 2023

Šta se smije prenijeti preko granice: Pažljivo spakujte kofere kako vas ne bi papreno kaznili

Preporučeno

Posebna pažnja se mora obratiti u slučaju ulaska u Hrvatsku, koja je, podsjetimo, ušla u šengenski prostor.

Kako se bliži vrijeme godišnjih odmora, koje će brojni građani provesti u susjednim Hrvatskoj i Crnoj Gori, tako se postavlja pitanje šta se smije prenijeti preko granice kako bi se izbjeglo plaćanje rigoroznih kazni. Pogotovo u slučaju ulaska u Hrvatsku, koja je, podsjetimo, ušla u šengenski prostor. Tako su zabilježeni slučajevi u kojima su građani BiH platili kaznu višu od 500 eura, jer su na graničnom prijelazu imali šest kutija cigareta!

Meso i hrana

– Moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana. Možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu. Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku – objavljeno je na stranici Carinske uprave Republike Hrvatske.

Upravo se čita:  Naida Mehanović i Ajša Ramić puštene iz pritvora, izrečene im mjere zabrane

Preko hrvatske granice se ne smiju unositi meso ni mliječni proizvodi, ali je dopušteno najviše dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Dozvoljen je unos hljeba, kolača, keksa, vafli, čokolade, dok se med, jaja i proizvodi od jaja, meso puževa i žablji kraci mogu unijeti u količini do dva kilograma po osobi, a detaljan popis se može pronaći na portalu e-građani.

Upravo se čita:  Zijada država šalje u zatvor zbog krađe drva koju nije napravio

Za prekršaj neprijavljivanja ili nepodnošenja robe raspon kazni za fizičku osobu se kreće od 521 do 13.026 KM.

Lijekovi i piće

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH upozoravaju građane da spremni krenu na put, a i na njihovim stranicama se mogu naći detaljna uputstva o tome.

Naprimjer, u Crnu Goru se može unijeti 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa, litar žestokog alkoholnog pića, dva litra vina, svježe voće i povrće ukupne težine do 5 kilograma, proizvodi za ishranu djece i dijetetska hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, razumna količina lijekova za ličnu upotrebu…

Upravo se čita:  Penzionerima u BiH veće penzije već u februaru: Za koliko će biti uvećane?

Kazne od 781 do 25.000 KM

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje EU na skriven način te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako je riječ o robi komercijalne prirode ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, mogu vas papreno kazniti.

Propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 781 do 25.000 KM, prenosi avaz.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar objavio detaljne informacije: “Na javni poziv za EU pomoć imali smo i prijave mrtvih ljudi, žao mi je što nema dovoljno novca”

Na javni poziv za EU pomoć prijavilo se više od 216.360 domaćinstava u kojima živi 429.066 pojedinaca, a prema...

Možda vas zanima i ovo