Utorak, 28 studenoga, 2023

Stanari u sarajevskom naselju Miljacka u problemu: Otpada im plafon, a oni prinuđeni kupiti parking ili garažno mjesto ili prodati auto

Preporučeno

Dodaju da pored navedenog, u određenim lamelama se dešava da otpada plafon, ne dio, već kompletan plafon.

Stanari sarajevskog naselja Miljacka, u ulici Džemala Bijedića, u općini Novi Grad Sarajevo suočeni su sa iznenadnim i neočekivanim problemom s parking mjestima.

Kako su saopćili stanari, investitor Unipromet d.o.o. Sarajevo (bivši MS WOOD d.o.o. Sarajevo) došao je na ideju da, nakon više od šest godina od prodaje stanova današnjim vlasnicima, pokrene prodaju parking mjesta na otvorenom prostoru oko zgrade (u samom kvartu), te na taj način uvjetuje vlasnike stanova da moraju ili kupiti parking mjesto na otvorenom po cijeni od 7.200 KM, kupiti garažno mjesto po duplo većoj cijeni od vanjskih parking mjesta ili prodaju automobil. Većina stanara je kreditno prezadužena uslijed kupovine stanova, te nije u mogućnosti ići u nova kreditna zaduženja.

– Naglašavamo da nam pri kupovini stana niko nije rekao da ćemo jednog dana morati otkupiti vanjski parking prostor. Ponuđena nam je kupovina isključivo garažnih mjesta. Također, pri kupovini stana većini stanara rečeneno je (predočen plan i skica) da će kvart imati park sa klupama i zelenom površinom. Ovaj dio “obećanja” nije ispoštovan već je, na mjestu za koje nam je rečeno da će biti park, izgrađena dodatna zgrada i rasprodati su stanovi. Od momenta prodaje prvih stanova do izgradnje kompletnog naselja nekoliko puta je mijenjan plan izgradnje, zbog čega se stanari osjećaju potpuno prevarenim – navodi se u saopćenju stanara naselja Miljacka.

Upravo se čita:  Mladi u BiH ne vide ništa konkretno što su vlasti učinile da ih zadrže

Dodaju da pored navedenog, u određenim lamelama se dešava da otpada plafon, ne dio, već kompletan plafon.

– Na poziv vlasnika da se sanira šteta, pojedinim stanarima je rečeno da “je stan izašao iz garancije, te da sami poprave štetu”. Iako, zakonski akti propisuju da je garancija na određene dijelove stambene jedinice 10 godina (čemu podliježe i plafon). Ogorčeni, odlučili smo se obratiti medijima, s obzirom na to da smo iz nekoliko izvora dobili oprečne informacije u vezi s našim pravima i zbog nekorektnog odnosa vlasnika – Unipromet d.o.o. – navode stanari.

Svojim primjerom, kako ističu, žele otvoriti oči svim građanima koji kupuju nekretninu u novogradnji, da vode računa o svim “sitnicama” “jer ukoliko ne podignemo javnu svijest o tome dokle ide pohlepa investitora, slične stvari će se dešavati i drugdje i biti prihvaćene kao normalne”. Ističu da se osjećaju taocima, potpuno bespomoćnim i ugrožene egzistencije.

– Smatramo da je u najmanju ruku nemoralno nakon gotovo šest godina ucjenjivati stanare time da moraju kupiti parking mjesto. U našoj borbi ćemo se obratiti općinskom načelniku Novog Grada, koji je kroz ranije neformalne razgovore iskazao interes za ovaj problem, ali i advokatima koji će pokrenuti upravni spor pred nadležnim sudom.

Upravo se čita:  Obračun s Danom državnosti BiH na režimski način: “Odgovor će biti žestok”

Na raniju nepravdu (otpadanje plafona i skice u vezi sa zelenom površinom) smo bili bez komentara, zato je sada i došlo do brutalnog kršenja naših prava. Nismo upozoreni pri kupovini stanova da će vlasnik nakon određenih godina prodavati parking i prisiliti nas na kupovinu. Napominjemo i da je cijena vanjskog parking prostora sa 6.000 KM od prije godinu sada porasla na 7.200 KM, a postoje naznake da će i dalje rasti – navodi se u saopćenju stanara naselja Miljacka.

Investitor demantovao navode stanara naselja Miljacka

Nakon što su stanari sarajevskog naselja “Miljacka” naveli kako su suočeni su sa iznenadnim i neočekivanim problemom parking mjesta jer je investitor Unipromet d.o.o. Sarajevo (bivši MS WOOD d.o.o. Sarajevo) došao je na ideju da, kako kažu, nakon više od šest godina od prodaje stanova današnjim vlasnicima, pokrene prodaju parking mjesta na otvorenom prostoru oko zgrade, oglasili su se i iz Uniprometa. Investitor tvrdi kako ništa od onog što su stanari naveli nije tačno te da je urađeno sve u skladu sa zakonskim propisima.

“Na prodaju su samo parking mjesta koja su izgrađena u sklopu, tj. u i iznad podzemne garaže. Parking mjesta, odnosno njihov veći dio u sastavu naselja, a koja su sagrađena na zemljištu investitora se ne prodaju. U nekim drugim naseljima se prodaju sva parking mjesta, pa i ona parking mjesta izgrađena na zemljištu investitora. Mi nikoga ne prisiljavamo da kupi parking mjesto. Svaka osoba sama odlučuje da li će kupiti ili neće, a i ne mora kupiti, jer može i dalje koristiti parking mjesta izgrađena na zemljištu investitora, odnosno na prostoru oko zgrada. Parking mjesta se prodaju samo osobama koje žive u naselju i neće se prodati osobi koja živi u nekom drugom naselju. Prodaja parking mjesta je normalna praksa koja se primjenjuje i u drugim novosagrađenim naseljima”, navode iz Uniprometa.

Upravo se čita:  Direktoru građevinske firme zbog pogibije radnika godina zatvora, njegovoj supruzi doživotno će isplaćivati odštetu

Ističu da ni druge optužbe nisu osnovane.

“Zakonom je precizno određeno da je garancija na izvedene radove dvije godine. Garancija od 10 godina odnosi se samo na izvedene radove hidroizolacije ravnog krova. Mi smo sa svim kupcima zaključili ugovor i izvršili pismenu primopredaju kupljene nekretnine. Sve reklamacije smo otklanjali u rekordnom roku i za iste imamo pismene zapisnike. Kupovinom nekretnine vlasnici stanova imaju odgovornost za održavanje vlastitog stambenog prostora, i mi ne ulazimo u razloge zašto to čine ili ne čini”, poručuju iz Uniprometa.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Opasni pesticid opet otkriven u neretvanskim mandarinama, završile su na tržištu BiH

Novi problemi za proizvođače neretvanskih mandarina, opet je u njima otkriven nedopušteni pesticid klorpirifos. Kako javljaju iz Europske agencije za...

Možda vas zanima i ovo