Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Stigle su prve prognoze: Evo kakva nas zima očekuje

Ranije je i stranica Severe Waether objavila meteorološka predviđanja za zimu 2023./2024. Kako otkrivaju, El Nino će imati velik uticaj na vrijeme, a donose i prve prognoze padavina ove zime

Preporučeno

Stigle su prve jesenje prognoze evropskog ECMWF modela po pitanju snježnih padavina za narednu zimu. Po njima očekuje nas zima bogata snijegom. Naročito januar i februar, objavljeno je na Facebook stranici BHMETEO.ba.

Ranije je i stranica Severe Waether objavila meteorološka predviđanja za zimu 2023./2024. Kako otkrivaju, El Nino će imati velik uticaj na vrijeme, a donose i prve prognoze padavina ove zime.

Hladna faza naziva se La Nina, a topla faza El Nino. Trenutno smo u fazi jačanja El Nina koji će biti na vrhuncu tokom zimske sezone, a slabljenje El Nina očekuje se tokom proljetne sezone.

Upravo se čita:  Drugi pokušaj: Stranke trojke i HDZ BiH danas se sastaju u Parlamentu BiH

Šta to tačno znači za zimske uslove i snježne padavine? Premda El Nino puno više uticaja ima na Sjevernu Ameriku, njegovi uticaji barem indirektno dolaze i do Evrope.

Za Evropu se prognoziraju slabe snježne padavine. Veći dio kontinenta, prema sadašnjim slikama, trebao bi imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim na području Alpa i u dijelovima Skandinavije.

Upravo se čita:  GP BiH ima pune ruke posla: Drastično raste broj lica sa potjernica i sigurnosno interesantnih osoba

Prognoza za novembar također pokazuje uglavnom ispodprosječnu količinu snijega širom Evrope. Jači uticaj fronte može se očekivati u Alpama i na sjevernom Balkanu, ali i na višim nadmorskim visinama sjeverne Evrope.

Prognoza snijega za decembar pokazuje znatno povećanje padavina u dijelovima središnje Evrope i nakratko u južnoj Engleskoj.

Slika za januar je posve drugačija. Očekuje se puno više padavina, i to u većem dijelu kontinentalne Evrope, a gledano detaljnije više se očekuju na istoku kontinenta, a manje na zapadu.

Upravo se čita:  Ministri šest država EU: Podrška otvaranju pregovora sa BiH do kraja godine

Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima, piše Severe Waether.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Otkrivena lokacija na kojoj je ubijena 14-godišnja djevojčica Vanja

Tijelo djevojčice Vanje G. pronađeno je u selu Brazda, blizu Skoplja. Do mjesta gdje je ubijena dolazi se makadamskim...

Možda vas zanima i ovo