Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Stoltenberg: Uloga Schmidta ne smije se potkopavati, svaki takav pokušaj vodi BiH unazad

Autor:Redakcija

“Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilne regije”, kaže Stoltenberg.

Preporučeno

Uloga visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta u sigurnosti regiona je veoma bitna i ne smije da se potkopava je to BiH vraća unazad. Ovo je, nakon sastanka sa Schmidtom, poručio generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Schmidt se kratko obratio navodeći da je posjeta generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini izuzetno važna.

“Saradnja između dejtonskih institucija, NATO-a i svih onih koji čuvaju sigurnost u BiH je značajna. Moramo ponovo izgraditi povjerenje u pravnu državu. To je naš zajednički posao, kao i domaćih političara. Radimo na tome i trebamo podršku EU-a i NATO-a”, rekao je Schmidt.

Upravo se čita:  Mladi u BiH ne vide ništa konkretno što su vlasti učinile da ih zadrže

Stoltenberg u istom duhu uzvraća, navodeći da mu je drago što se sastao sa Schmidtom. Ističe važnost njegove uloge u BiH te je ponovio uobičajene izjave međunarodnih zvaničnika iz NATO-a i EU o podršci BiH.

“Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilne regije”, kaže Stoltenberg.

Zadovoljan je, dalje navodi, nastavkom misije Althea u BiH, što je ponovio i nakon sastanka s delegacijom Savjeta ministara BiH, međutim, nakon razgovora sa Schmidtom, Stoltenberg kaže da NATO “ne može i neće dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH.

Upravo se čita:  Veći minusi, najavljen i novi snijeg: Evo kakvo nas vrijeme očekuje naredne sedmice

On je veliki dio svoje izjave iskoristio da podrži i pohvali rad visokog predstavnika u BiH.

“NATO ima historiju prisutnosti u BiH i istoriju saradnje s Kancelarijom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed”, ocjenjuje čelnik NATO-a.

Stoltenberg se u ovom dijelu vjerovatno referirao na nastojanja iz Republike Srpske da visokog predstavnika predstave nelegitimnim.

Upravo se čita:  Direktoru građevinske firme zbog pogibije radnika godina zatvora, njegovoj supruzi doživotno će isplaćivati odštetu

Na kraju se zahvalio Schmidtu za “njegov važan rad u BiH i predanost stabilnosti regije”.

Generalni sekretar NATO-a se, osim sa Schmidtom, danas sastao i sa delegacijom Savjeta ministara BiH, a sinoć je održao radnu večeru sa članovima Predsjedništva BiH. Planirano je danas posjeti i NATO bazu u Butmiru.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo