Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Stručnjakinja o vrsti zmije koja je bila u prostorijama UIOBiH: Ima li razloga za paniku?

Preporučeno

Riječ je o zmiji koja nije otrovna, tako da nema mjesta panici. Ova zmija voli vodu i većinu vremena provodi u vodi i na obalama gdje i pronalazi hranu.

U kancelariji Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBIH), u iznajmljenim prostorijma u ulici Skendera Kulenovića u Banjoj Luci, jutros je pronađena zmija.

Službenici UIOBiH su od jutros van kancelarija, a zmiju je primijetila jedna službenica kad je namjeravala sjesti za svoj radni sto.

Upravo se čita:  OSCE poziva na hitnu akciju za iskorjenjivanje nasilja nad ženama i djevojčicama

“Iako službenici UIO nisu sigurni o kojoj je zmiji riječ, pretpostavlja se da se radi o otrovnici. Nakon toga nastupila je panika, te je svih 25 službenika iz Grupe za prinudnu naplatu i Grupe za tarifu, vrijednost i porijeklo robe napustilo ove radne prostorije”, naveli su iz UIOBiH.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Emru Hamidović, doktoricu veterinarske struke, koja je objasnila o kojoj vrsti se, najvjerovatnije, radi te podvukla da ‘nema razloga za paniku’.

Upravo se čita:  U ovom bh. gradu srednjoškolci će dobiti 500 KM!
Foto: UIO

“Sudeći po fotografiji, vjerovatno, se radi o Ribarici (Natrix tesselata). Riječ je o zmiji koja nije otrovna, tako da nema mjesta panici. Ova zmija voli vodu i većinu vremena provodi u vodi i na obalama gdje i pronalazi hranu.

Ribarica će jako rijetko ugristi, te će skoro uvijek nastojati da izbjegne kontakt sa ljudima. Mogu narasti i do 120 cm i većinom su ženke veće od mužjaka. Mogu se pojaviti u raznim varijacijama boja od zućkaste, zelenkaste ali najčešće sive i smeđe, sa uzorkom pravilno raspoređenih tamnih pjega.

Upravo se čita:  Preminuo Mujo Kantić, direktor "Kantić touristika"

Zabilježene su ribarice bez pjega ili sa pjegama spojenim tako da izgledaju kao pruge”, dodala je Emra Hamidović, koja se u svojoj karijeri usmjerila na rad sa zmijama otrovnicama, ali i neotrovnicama, općenito s reptilima.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Telemach najavio značajno poskupljenje usluga: Kažu da im rastu troškovi poslovanja. Evo koliko će cijene paketa biti veće od 1. januara

Kompanija Telemach, koja posluje u BiH i regionu, najavila je poskupljenje svojih usluga, i to u značajnoj mjeri. Tako su...

Možda vas zanima i ovo