Nedjelja, 24 rujna, 2023

Sud BiH vratio na doradu optužnicu u predmetu Dobrovoljačka

Preporučeno

Aktuelna optužnica kontradiktorna je nalazima Haškog tribunala da je kolona JNA bila legitimna vojna meta

– Sud BiH vratio je na doradu optužnicu u predmetu “Dobrovoljačka”, saznaje Istraga.ba.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je prije desetak dana optužilo deset visokih političkih, vojnih i policijskih službenika za ratne zločine navodno počinjene tokom napada na kolonu JNA, 3.5.’92. u Sarajevu.

Upravo se čita:  Bahati Sarajlija stao kod SCC-a na tramvajske šine, upalio sva četiri i otišao na 20-ak minuta

Podizanje optužnice u slučaju Dobrovoljačka od više pravih stručnjaka ocijenjeno je kao evidentan nastavak politički motiviranih postupaka protiv civilnih i vojnih zvaničnika Republike BiH, kojima pojedinci unutar Tužilaštva BiH nastoje promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini.

Aktuelna optužnica kontradiktorna je nalazima Haškog tribunala da je kolona JNA bila legitimna vojna meta. Suprotna je i odlukama sudova u Velikoj Britaniji i Austriji, kao i ranijim odlukama Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Novi detalji: Plaćene ubice iz Srbije imale pomagača u Sarajevu, stigli da likvidiraju istražitelja MUP-a KS?

Glavni tužilac Milanko Kajganić mora javnosti objasniti zbog čega je Tužilaštvo BiH, unatoč svemu pobrojanom, odlučilo da podigne optužnicu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo